TS 20240313 HuD Graper 022

Van links naar rechts: Lex de Lange (RvT Huis Doorn), Robert Spronk (RvT Huis Doorn), Karin Oyevaar (wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug), Herman Sietsma (directeur Huis Doorn), Fleur Gräper (staatssecretaris van Cultuur en Media), Marion v.d. Marel (RvT Huis Doorn), Frank Louhenapessy (hoofd bedrijfsvoering Huis Doorn), Wendy Landewé (conservator Huis Doorn)

Foto: Theo Scholten , driejuni fotografie

TS 20240313 HuD Graper 096

Foto: Theo Scholten , driejuni fotografie

Staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk van Cultuur en Media op werkbezoek bij Museum Huis Doorn

Demissionair staatssecretaris van Cultuur en Media, Fleur Gräper – Van Koolwijk, heeft op 13 maart Museum Huis Doorn bezocht.

Tijdens dit bezoek heeft zij kennis gemaakt met het museum, dat bestaat uit het voormalige ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en het tentoonstellingspaviljoen ‘Nederland in de Eerste Wereldoorlog’.

Kennismaking
Er werd tijdens het kennismakingsgesprek informatie uitgewisseld over veranderingen die gaan plaatsvinden op het landgoed van Museum Huis Doorn. Het museum wordt door het ministerie van OCW in de gelegenheid gesteld om het hoofdhuis te restaureren, te verduurzamen en toekomstbestendig te maken voor het publiek.

Ook werd er gesproken over het koloniaal beleid van ex-keizer Wilhelm II, in verband met het aanstaande symposium ‘The Last German Emperor’s Colonial Art’, en de tentoonstelling ‘Het koloniale wereldbeeld van de keizer’, die door Museum Huis Doorn worden georganiseerd. Tijdens het symposium zal tevens de bijbehorende publicatie ‘The Kaiser’s Colonial Worldview’, die Museum Huis Doorn i.s.m. de Universiteit Utrecht maakte, worden gepresenteerd.

Rondleiding door conservator
Staatssecretaris Gräper kreeg van conservator Wendy Landewé een rondleiding door het museum. In Huis Doorn kreeg ze o.a. een zilveren sculptuur uit 1895 te zien van Atlas die de globe op zijn schouders draagt. Dit was een geschenk van de Noorse koning aan Wilhelm II en zal te zien zijn in de tentoonstelling.

Tijdens de rondleiding in het Paviljoen waar de tentoonstelling ‘Tusschen twee vuren’ te zien is, was er aandacht voor verschillende objecten uit de Eerste Wereldoorlog, waaronder bezittingen van Mata Hari.

Ontmoeting met vrijwilligers
Tijdens het bezoek was er ook een ontmoeting met enkele vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van dit bijzondere cultureel erfgoed. Ze sprak met de voorzitter van de vrijwilligersraad en enkele vrijwilligers die als baliemedewerker actief zijn. Ze toonde veel belangstelling en vroeg naar hun werkzaamheden en ervaringen. Staatssecretaris Gräper heeft haar waardering uitgesproken over het bezoek en noemde het leven van Wilhelm fascinerend.

20230825 111923

Familierondleidingen in de meivakantie

Ontdek vanalles over de beroemde bewoner van Huis Doorn en de dieren in het huis! Wist je dat ex-keizer Wilhelm II een teckel had die Senta heette? Tijdens de voorjaarsvakantie laat Senta zich van haar beste kant zien. Op 25 en 30 en 2 en 9 mei zijn er familierondleidingen gepland. Om 13.00 uur gaat de rondleiding van start.