voortgezet onderwijs

Met de hele klas naar Museum Huis Doorn

Leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen een bezoek brengen aan de tentoonstelling over Nederland in de Eerste Wereldoorlog in het Paviljoen WOI. Ook Huis Doorn, het nog authentiek ingerichte ballingsoord van de Duitse ex-keizer Wilhelm II is voor scholen te bezoeken. et programma ‘WOI en de keizer’ bestaat uit twee onderdelen.

Inzicht in WO I

In het Paviljoen gaan zij aan de slag met een leskaart waarmee zij ontdekken:

 • Wat de aanleiding en oorzaken waren van de Eerste Wereldoorlog
 • Hoe WOI globaal verliep en welke gevolgen dit had voor het neutrale Nederland

Thema’s die aan bod komen zijn: neutraliteit, mobilisatie, vrijheid van meningsuiting, spionage en wapenuitrusting.

Rondleiding door huis van ex-keizer Wilhelm II

Bij het bezoek aan Huis Doorn worden de leerlingen rondgeleid door een aantal kamers waarin zij leren over:

 • De gevolgen van de oorlog voor ex-keizer Wilhelm II
 • Het contrast tussen het leven als keizer en het leven in ballingschap

Dit gebeurt aan de hand van vraagstellingen zoals:

 • Waarom kwam Wilhelm II naar Nederland?
 • Welke vraagstukken hielden Wilhelm II bezig nadat hij zijn land was ontvlucht?
 • Hoe zag een dag op Huis Doorn eruit voor de ex-keizer?

Het is ook mogelijk om met de klas een bezoek aan enkel het historische Huis Doorn of het paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog te brengen.

Tips voor in de klas

Maak gebruik van het Educatief Platform www.eerstewereldoorlog.nu, waar een volledig digitaal en interactief educatief programma gevolgd kan worden over de Eerste Wereldoorlog. Het programma sluit aan bij de verplichte inhoud van het onderwijscurriculum en de gebruikte lesmethoden. Het platform is in eerste instantie bedoeld voor leerlingen in de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs.

Praktische informatie

Scholen kunnen ons bezoeken buiten de normale openingstijden, op dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagochtenden. Voor scholen gelden speciale gereduceerde tarieven: de prijs per klas (10 tot max. 30 leerlingen) voor het programma ‘WOI en keizer Wilhelm II’ is € 75,- per activiteit. Voor een gecombineerd bezoek aan het Huis en het tentoonstellingspaviljoen geldt een tarief van € 150,--. Meer weten? Neem dan contact met ons op via educatie@huisdoorn.nl

Ondersteunende hulpmiddelen

 •  Stripboek: 'De keizer die zijn land ontvluchtte'
  Stripmaker Hennie Vaessen heeft het leven van Wilhelm II vastgelegd in een stripverhaal. Het toont de opkomst en ondergang van keizer Wilhelm II. Het stripboek is voor scholen te koop tegen een gereduceerd tarief van € 12,- per stuk.
 •  Tijdlijn WO1
  De rijk geïllustreerde tijdlijn (drie meter) geeft een overzicht van de belangrijkste data en gebeurtenissen in de periode 1870-1923. Op de achterzijde verduidelijken kaarten de belangrijkste plekken, veldslagen en bondgenootschappen. De tijdlijn is een onmisbaar document voor docenten die in de klas aandacht besteden aan de Eerste Wereldoorlog. De tijdlijn is voor scholen verkrijgbaar voor een tarief van € 15,75 (per stuk, exclusief verzendkosten). Deze tijdlijn is ook verkrijgbaar in de webshop.

Voor verdere verdieping verwijzen we graag naar enkele websites

www.eerstewereldoorlog.nu/educatie

Deze website geeft een overzicht van de belangrijkste educatieve programma's, (jeugd)boeken, tijdschriften en films over WO1.

MUSEUM Huis DOORN MAKES WORLD HISTORY PERSONAl

Tickets

Zien en doen

Bezoek ons online