Keizerin Auguste Victoria

Auguste Viktoria von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg (22 oktober 1858 – 11 april 1921) was de eerste echtgenote van keizer Wilhelm II en daarmee de laatste Duitse keizerin en laatste koningin van Pruisen. 

Toen zij in november 1918 naar Nederland kwam, was zij al in minder goede gezondheid. Von Ilsemann, maar ook zijn echtgenote Elisabeth Bentinck, schrijven regelmatig dat ze zich zorgen maken over de gezondheid van de keizerin. Steeds vaker is zij erg zwak en ze willen haar daarom niet opzadelen met zorgen rondom bijvoorbeeld de dreigende uitlevering van de keizer.

In de aantekeningen van Von Ilsemann en Elisabeth Bentinck komt de keizerin naar voren als een zeer vriendelijke, lieve en gevoelige persoonlijkheid. Wellicht iets te lief: om haar echtgenoot onvoorwaardelijk te steunen, is Auguste Viktoria niet altijd helemaal eerlijk. Af en toe bevestigt ze Wilhelm in zijn dwalingen en ze wil bijvoorbeeld ook voor hem verborgen houden dat ze steeds zieker wordt.

In 1921 sterft zij op 62-jarige leeftijd, pas kort nadat ze samen met de keizer haar intrek had genomen in Huis Doorn.  

Hoewel Bentinck en Von Ilsemann zich wel eens verbaasd hebben over hoe onaardig de keizer soms is tegenover zijn vrouw, spreekt de keizer als volgt over haar na haar overlijden: 

ʽHet is een ware troost dat de keizerin zo zacht gestorven is, ze is van zwaar, langdurig lijden verlost. Ja, het zal stil worden in huis nu de hoge vrouw er niet meer is. De slechte lieden, wiens schuld het is dat de keizerin niet in het vaderland maar in een vreemd land moest sterven, zullen niet ongestraft blijven. Wat een prachtmens was zij! (…)’ 

MUSEUM Huis DOORN MAKES WORLD HISTORY PERSONAl

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online