Personeelsvertrekken

Bekijk Huis Doorn vanuit een ander perspectief: stap in de schoenen van het personeel van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en bezoek de kamers waar hij zelf nooit kwam.

Waan je terug in de tijd als je over de smalle diensttrap loopt naar de vertrekken die verborgen liggen achter de rijke interieurs.

Achter de schermen: werken voor de hoge heer

Ontdek wat er nodig was om een huishouden in een groot landhuis draaiende te houden en hoe de sociale verhoudingen lagen. 

Kom alles te weten over de personeelsleden, hun werkzaamheden en bezoek de plekken waar hun leven zich afspeelde. Bekijk de kamers van de kamervrouw, kamerheer, lijfarts en de zilverpoetskamer, de uniformkamer en het appartement van een van de dochters van de tweede vrouw van Wilhelm II. 

Geschiedenis komt tot leven

De spullen en meubels van de bedienden van de keizer lagen decennialang opgeslagen. Nu zijn ze weer terug op zolder en brengen ze in de oorspronkelijke kamers van de bedienden de geschiedenis tot leven. Wil je meer weten over het reilen en zeilen van het personeel in adellijke landhuizen in de 19e en begin 20ste eeuw, dan kun je de Bundel 'Upstairs - Downstairs' gratis downloaden.

Keuken nu

Keuken in de tijd van de bewoning door Wilhelm II

Reserveer je ticket online

Wil jij de Special tour Personeelsvertrekken volgen? Dat kan elke zondag om 12.00 uur, in de schoolvakanties worden extra rondleidingen gepland, zie daarvoor het reserveringssysteem. Voor deze rondleiding is online reserveren verplicht. Duur: ca. 75 minuten. Tickets: € 17,50 pp.

Museum Huis Doorn heeft een authentieke indeling en inrichting, zonder personenlift. Hierdoor zijn de personeelsvertrekken helaas niet toegankelijk voor kinderwagens, rolstoelen en rollators.

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online