Hofhouding

De keizer had in Huis Doorn nog altijd een imposante, doch ernstig geslonken hofhouding. Het personeel was gemengd Nederlands en Duits. 

Naast zijn vleugeladjudant Sigurd von Ilsemann werkten er verscheidene andere adjudanten, waaronder Ulrich von Sell, de vermogensbeheerder van keizer Wilhelm II.  

Gezelschap

Het personeel had verschillende taken, maar blijkt ook een belangrijk sociale functie te hebben. De keizer wilde weinig alleen zijn en zocht gezelschap bij zijn dagelijkse bezigheden als houthakken en ’s avonds praten over politiek. 

Veeleisend

De keizer was veeleisend tegenover zijn personeel en bij het avondlijke samenkomen vochten volgens Von Ilsemann's aantekeningen bijna alle heren van dienst ‘telkens weer tegen het indutten’. Hiernaast hielden de adjudanten het thuisfront in de gaten en namen ze elke dag uitgeknipte krantenartikelen met de keizer door.

Geloof in terugkeer

Een belangrijk aspect van de keizers tijd in Nederland is de manier waarop de keizer blijft geloven in zijn eigen terugkeer en keizerlijke titel. Het personeel reageert hier verschillend op en Von Ilsemann verbaast zich meerdere malen over de manier waarop velen de keizer op dit onderwerp naar de mond praten.

Theepauze tijdens het werken in het park

Wilhem II tijdens het houthakken in het park

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online