Familiefoto met Wilhelm II zijn vrouw Auguste Victoria en de kinderen

Keizer Wilhelm II (midden) met links kroonprins Wilhelm en rechts de zoon van de kroonprins.

Kinderen Wilhelm II

Wilhelm II  kreeg samen met zijn eerste vrouw Auguste Viktoria zeven kinderen. 

Kroonprins Wilhelm

De oudste zoon voerde in de Eerste Wereldoorlog het bevel over een legerkorps. Dit leger speelde een grote rol in de mislukte aanvallen op Verdun. Onder zijn officieren had Wilhelm vanwege zijn losbandige leven een slechte reputatie. Hij vroeg in 1918 asiel aan in Nederland en werd geïnterneerd op het toenmalige eiland Wieringen.Na een aantal jaren mocht hij, in tegenstelling tot zijn vader, terugkeren naar zijn vaderland. Hij schaarde zich openlijk achter de nazi's, in de hoop dat zij de monarchie zouden herstellen. Toen duidelijk werd dat dit niet zou gebeuren, keerde hij zich van de nazi's af.

Prins Eitel Friedrich

Prins Eitel Friedrich was na de oorlog actief in de veteranenbond Stahlhelm en in de Semper talis Bund (een veteranenverbond van voormalige keizerlijke gardisten). Hij sloot zich aan bij allerlei monarchistische bewegingen die tijdens de Weimarrepubliek ontstonden. Tijdens het nationaalsocialisme was hij een felle tegenstander van Hitler.

Prins Adalbert

Prins Adalbert voerde tijdens de Eerste Wereldoorlog het bevel over verschillende onderdelen van de Duitse vloot. Als marineman trof het hem bitter dat juist een muiterij in de haven van Kiel (op 4 november 1918) het einde van de Duitse monarchie inluidde.

Prins August Wilhelm

Prins August Wilhelm was na de oorlog actief in de veteranenbond Stahlhelm. Tot ongenoegen van zijn familie werd hij in 1930 lid van de NSDAP. De nazi's zetten August Wilhelm in als stemmentrekker. Hij werd lid van de Rijksdag en werd voorman bij de SA. In 1942 viel hij echter in ongenade, na enkele kritische uitlatingen over Joseph Goebbels.

Prins Oskar

Prins Oskar diende in de Eerste Wereldoorlog in het Koninklijke Pruisische Grenadiersregiment. Na de oorlog werd hij lid van de veteranenbond Stahlhelm. Hij sloot zich ook aan bij allerlei monarchistische bewegingen. Ondanks zijn verzet tegen de nazi's werd hij opgeroepen om in de Tweede Wereldoorlog te dienen, maar nam hij niet actief deel aan de oorlog.

Prins Joachim

Prins Joachim zat in het leger en kreeg uiteindelijk de rang van ritmeester bij de cavalerie. Hij pleegde op 18 juli 1920 op 29-jarige leeftijd zelfmoord, nadat hij enige tijd aan een ernstige depressie had geleden. Er werd gezegd dat hij zijn vaders troonsafstand en zijn mislukte huwelijk niet kon accepteren.

Prinses Victoria Louise

Prinses Victoria Louise was de enige dochter van Wilhelm II. Zij huwde met de Hertog van Brunswijk. Deze werd gedurende de November revolutie van 1918 afgezet, waarna er een einde kwam aan de monarchie in Brunswijk.

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online