Sigurd von Ilsemann

Von Ilsemann was officier tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1918 werd hij toegevoegd aan de staf van de toenmalige keizer en vluchtte met de keizer naar Nederland. Tot aan het overlijden van de keizer bleef Ilsemann diens adjudant.

Von Ilsemann blijft de keizer in ballingschap trouw en houdt gedurende het verblijf in Nederland dagboeken bij. Von Ilsemann beschrijft het leven van de keizer, zijn familie en de staf en personeel op Huis Doorn.

Dagboek over de ballingschapsperiode

Het dagboek van Von Ilsemann beschrijft de volledige ballingschapsperiode van Wilhelm II. Vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog tot aan het overlijden van de keizer aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Gedeelten van de dagboeken zijn eind jaren zestig van de vorige eeuw in het Duits uitgegeven en naderhand in het Nederlands vertaald. Op 11 november 2015 zijn de dagboeken in een nieuwe vertaling opnieuw uitgegeven.

Het boek: 'Sigurd von Ilsemann, Wilhelm II in Nederland 1918-1941', Dagboekfragmenten verzorgd door Jacco Pekelder en Wendy Landewé, is verkrijgbaar in de webshop, de museumwinkel en de boekhandel. 

Elisabeth Bentinck

Tussen de aantekeningen van Von Ilsemann zijn af en toe dagboekpassages van Elisabeth Bentinck opgenomen.

Zij is de dochter van graaf Godard van Aldenburg Bentinck, die de keizer en keizerin enkele jaren onderdak biedt in zijn kasteel in Amerongen. Op deze manier leert zij Sigurd von Ilsemann kennen, met wie ze trouwt in 1920. Als dank voor hun verblijf in kasteel Amerongen schenkt de keizerin haar lievelingspaard Uranus aan Elisabeth.

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online