ColonialArt Boekje-Huis-Doorn
ColonialArt_Boekje-Huis-Doorn-03

Publicatie ‘The Kaiser’s Colonial Worldview’ gepresenteerd

Tijdens het symposium op 23 maart jl. werd het eerste officiële exemplaar uitgereikt van de publicatie ‘The Kaiser’s Colonial Worldview’.

In de publicatie komen de uitkomsten van het herkomstonderzoek naar mogelijk koloniale collectie-items aan bod, evenals de koloniale opvattingen van Wilhelm II.

Museum Huis Doorn kijkt terug op een bijzonder symposium. Kolonialisme in het museum, de koloniale geschiedenis en de erfenis van Duits koloniaal beleid kwamen uitgebreid aan bod in de voordrachten van de sprekers - experts uit de museum- en universitaire wereld, evenals de ambassadeurs van Duitsland, Dr. Cyrill Nunn, en van Namibië, Dr. Mekondjo Kaapanda-Girnus.

Interessante verhalen die stof geven tot nadenken, over onder meer nieuwe manieren om als museum invulling te geven aan onze taakstelling. Beide ambassadeurs benadrukten het belang van het gezamenlijk vormgeven van restitutieprojecten, en het belang van het niet reproduceren van ‘koloniale’ patronen in dit proces.

De opname van het symposium kunt u hier bekijken.

Uitreiking eerste exemplaar publicatie
Tijdens het symposium werd het eerste officiële exemplaar uitgereikt van de publicatie ‘The Kaiser’s Colonial Worldview’, een publicatie geschreven door Dr. Britta Schilling, op basis van een gezamenlijk onderzoeksproject van de Universiteit Utrecht en Museum Huis Doorn. Bij het project waren 13 studenten betrokken van de Universiteit Utrecht. Zij werden begeleid door Dr. Britta Schilling. Vanuit Museum Huis Doorn werd het onderzoek begeleid door conservator Drs. Cornelis van der Bas.

Koloniale verhalen achter de collectie-items
In de publicatie worden de uitkomsten van het herkomstonderzoek naar koloniale collectie-items uitgebreid beschreven en komen de koloniale opvattingen van Wilhelm II aan bod. Onder de objecten bevindt zich een serie kostbare Chinese lakpanelen, afkomstig uit de Verboden Stad in Beijing. De vraag is hoe ze in het bezit van keizer Wilhelm gekomen zijn. Ook kon de identiteit achterhaald worden van een geportretteerde en tot nu onbekende Afrikaanse koloniale soldaat. Een tropenhelm blijkt na onderzoek een polohelm van de Duitse kroonprins Wilhelm van Pruisen te zijn. De helm is bij dezelfde firma gemaakt die de hoeden voor de productie van Peaky Blinders en Indiana Jones maakte.

Wilhelms betrokkenheid bij de koloniën
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de betrokkenheid van Wilhelm II bij de koloniën gecompliceerder is dan tot nu toe vaak is aangenomen. Er blijken veel meer links te zijn tussen de keizerlijke familie en de koloniën. Het feit dat Wilhelm zich vaak afzijdig hield van koloniaal beleid, ondanks de afschrikwekkende dingen die hier gebeurden, spreekt boekdelen over zijn koloniale wereldbeeld.

Tentoonstelling
De collectie-items die in de publicatie worden besproken zullen tijdens de tentoonstelling ‘Het koloniale wereldbeeld van de keizer’ (16 april t/m 3 november) te zien zijn in Museum Huis Doorn.

De publicatie is een uitgave Aspekt en verkrijgbaar via de webshop.
En uiteraard verkrijgbaar in onze museumwinkel.

20230825 111923

Familierondleidingen in de meivakantie

Ontdek vanalles over de beroemde bewoner van Huis Doorn en de dieren in het huis! Wist je dat ex-keizer Wilhelm II een teckel had die Senta heette? Tijdens de voorjaarsvakantie laat Senta zich van haar beste kant zien. Op 25 en 30 en 2 en 9 mei zijn er familierondleidingen gepland. Om 13.00 uur gaat de rondleiding van start.