De Keizer en het Derde Rijk

Hoe stonden ex-keizer Wilhelm II en zijn familieleden in het Interbellum tegenover het opkomende nationaalsocialisme?

Hoe stonden ex-keizer Wilhelm II en zijn familieleden in het Interbellum tegenover het opkomende nationaalsocialisme? Hebben zij de nationaalsocialisten geholpen bij het veroveren van de macht? Deze vragen staan centraal in de nieuwe publicatie ‘De keizer en het Derde Rijk’.

Hoop op terugkeer op de troon?

De publicatie geeft voor het eerst een overzicht van de positie die verschillende leden van de familie Hohenzollern tussen de twee wereldoorlogen innemen ten opzichte van de ‘nieuwe’ nationaalsocialistische machthebbers. Ex-keizer Wilhelm II, zijn tweede echtgenote prinses Hermine, kroonprins Wilhelm en zijn echtgenote Cecilie, de vierde zoon prins August Wilhelm en kleinzoon prins Louis Ferdinand; allemaal onderhouden zij contacten met monarchistische, nationalistische kringen in het republikeinse Duitsland van vóór 1933.

De voormalige keizerlijke familie is gevoelig voor de gedachte dat samenwerking met Hitler en diens handlangers hen weer aan de macht zou kunnen brengen. Heeft hun aanvankelijke toenadering uitsluitend te maken met deze hoop op een terugkeer op de troon of is deze (ook) ideologisch gemotiveerd? In de publicatie geven Prof. dr. Pekelder, Dr. J Schenk en drs. Van der Bas antwoord op deze complexe vraag. De publicatie is het resultaat van een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en Museum Huis Doorn.

Auteurs: Prof. dr. Jacco Pekelder, Dr. Joep Schenk en drs. Cornelis van der Bas
76 pagina’s

€ 14,95

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online