De Provinciale Erepenning

De Provinciale Erepenning

Provinciale Erepenning voor Herman Sietsma

Commissaris van de Koning Hans Oosters heeft de Provinciale Erepenning uitgereikt aan scheidend directeur-bestuurder Herman Sietsma van Kasteel Amerongen. Hij deed dit tijdens een afscheidssymposium dat donderdag 5 oktober op het kasteel werd gehouden.

Sietsma krijgt de onderscheiding vanwege de manier waarop hij de afgelopen jaren zowel Kasteel Amerongen als Huis Doorn door een financieel zware tijd wist te loodsen. Dankzij zijn inspanningen kregen beide monumentale panden met een rijke geschiedenis, een gezonde toekomst.

Bij de uitreiking vertelde commissaris van de Koning Hans Oosters hoe Herman Sietsma wist te voorkomen dat Kasteel Amerongen een aantal topstukken uit de collectie moest verkopen om de crediteuren te kunnen betalen: “Hij wist precies welke mensen hij moest benaderen en waar hij moest masseren. Op grond van zijn heldere rapport kwam er een lening van de provincie. Ook werden de schuldeisers milder en keerde het vertrouwen terug bij de fondsen. Samenvattend mogen we stellen dat directeur-bestuurder Sietsma het Kasteel van de ondergang heeft gered.”

De commissaris roemde daarnaast het feit dat onder leiding van Sietsma Kasteel Amerongen werd verduurzaamd, twee bruggen werden gerestaureerd en het Margaretha Turnor-plein werd heringericht. “Dat alles heeft ertoe geleid dat de bezoekersaantallen sterk stegen.” Ook Huis Doorn wist Herman Sietsma weer financieel gezond en op de kaart te krijgen.

44ste Erepenning

De Provinciale Erepenning bestaat veertig jaar en wordt namens het college van Gedeputeerde Staten uitgereikt door de commissaris van de Koning. Herman Sietsma is de 44ste persoon die de onderscheiding krijgt. De erepenning bestaat uit een in brons gegoten penning van 79 mm, ontworpen door kunstenaar Theo van de Vathorst. Het symboliseert vier personen met onderling verbonden handen, als symbool van samenwerking, met het opschrift: 'Erepenning van de Provincie Utrecht' met daarnaast het provinciewapen.

Het is vier jaar geleden dat de commissaris de Erepenning voor het laatst uitreikte. In 2019 kregen oud-commissaris van de Koning Willibrord van Beek en scheidend gedeputeerde Mariëtte Pennarts de Erepenning.

Thumbnail TS 20241122 HuisDoorn Libertum 105

Museum Huis Doorn ontvangt collectie Libertum

Met de overdracht wordt een bijzondere collectie aan het museum toegevoegd. Het gaat om zo’n 1200 collectie- en archiefstukken die voornamelijk betrekking hebben op het Interbellum, en het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Tekenen huurcontract dienstengebouw Huis Doorn 02

Museum Huis Doorn tekent voor de toekomst

Het is officieel: het Dienstengebouw, tot enkele jaren geleden particulier bewoond, wordt toegevoegd aan het areaal van museale gebouwen van Museum Huis Doorn. Op vrijdag 22 november 2024 tekent Museum Huis Doorn het huurcontract voor dit nieuwe tentoonstellingsgebouw met het Rijksvastgoedbedrijf. Het Dienstengebouw was in de tijd dat ex-keizer Wilhelm II in Doorn woonde het onderkomen voor zijn personeel.

HuDF A204 09

Schitterende ballast

Het boek beschrijft de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen in de roerige twintigste en eenentwintigste eeuw.  Onze conservator Cornelis van der Bas leverde een bijdrage aan dit boek en schreef het hoofdstuk ‘Opgevangen en opgesloten’, over gewonden, vluchtelingen en smokkelaars op kastelen in de Eerste Wereldoorlog. Uiteraard mag Huis Doorn in dat hoofdstuk niet ontbreken.