TS 20231109 CocaineFabriek HuD 275

Voorstelling 'De Nederlandse cocaïnefabriek'

Geweldig nieuws voor Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn.

Gustav Borreman heeft met zijn rol in De Nederlandsche Cocaïnefabriek (14+) de Zilveren Krekel 2024 in de categorie ‘meest indrukwekkende prestatie in een jeugdtheaterproductie’ gewonnen!

De Jeugdtheaterjury van VSCD zegt: “Vanaf het allereerste begin pakt Borreman je in met zijn snelle-jongens-charme en zijn vindingrijkheid, wat het maar al te verleidelijk maakt om klakkeloos in zijn keuzes voor snelle rijkdom en maatschappelijk aanzien mee te gaan”.

De winnaars van de Zilveren Krekels zijn tevens genomineerd voor de Gouden Krekels. Gefeliciteerd Gustav en op naar het Gala van het Nederlands Theater, waar dit op zondag 15 september 2024 zal worden bekendgemaakt.

Heb je de voorstelling nog niet gezien, dan is er in het najaar opnieuw de mogelijkheid om de voorstelling te bezoeken in Doorn. Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn komend najaar de reprise van ‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek’, Een programma bestaande uit een interactieve expositie en een gamevoorstelling met live muziek over een weinig bekende pagina uit de Nederlandse geschiedenis: de legale handel in cocaïne tijdens WOI.

De voorstelling is geprogrammeerd voor scholen maar ook voor het brede publiek tijdens twee extra voorstellingen. Meer weten? 

Informatie voor scholen
Informatie voor openbare voorstellingen

Munster 1

Regierungspräsident van de regio Münster in Duitsland bezoekt Museum Huis Doorn

Hij werd begeleid door Jacco Pekelder, hoogleraar Nieuwere en Nieuwste Geschiedenis van Nederland aan de Universität Münster.

Duitse geschiedenis in Nederland
De belangstelling van Bothe ging uit naar de geschiedenis van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en zijn verblijf als balling in Doorn (1920-1941). Ook de rol van Museum Huis Doorn in het hedendaagse museale bestel en de positie die het museum inneemt in actuele debatten rondom thema’s als kolonialisme, vluchtelingen en oorlog en vrede hadden zijn belangstelling.

Museum Huis Doorn bekleedt een bijzondere plaats in de Duitse geschiedenis door de bewoning van Wilhelm II die het einde markeert van Duitsland als keizerrijk. De stad Münster op haar beurt neemt een belangrijke plaats in in de Nederlandse geschiedenis, door o.a. de Vrede van Münster in 1648 die een einde maakte aan de 80-jarige oorlog.

Onderwerpen die tijdens de rondleiding aan de orde kwamen waren de relatie van de Duitse keizer en het Nederlandse koningshuis en de daaruit voortkomende verbondenheid met Duitse partnerorganisaties. Ook was de gezamenlijke wens tot samenwerking onderwerp van gesprek.