Herman Dienstengebouw

Provincie Utrecht draagt bij aan nieuwe tentoonstelling in Dienstengebouw Museum Huis Doorn

Goed nieuws voor Museum Huis Doorn!

De provincie Utrecht kent een subsidie van €150.000,- toe aan Museum Huis Doorn voor de nieuwe tentoonstelling 1914-1941 in het Dienstengebouw op het landgoed van het museum.

‘Hiermee is de realisatie van de tentoonstelling volledig haalbaar geworden. Het museum is de provincie Utrecht hiervoor zeer erkentelijk’, aldus Herman Sietsma, directeur Museum Huis Doorn.

Tentoonstelling 1914-1941
Het Dienstengebouw werd in 1838 gebouwd en gebruikt als koetshuis en hooischuur. In 1920 wordt het in opdracht van ex-keizer Wilhelm II in chaletstijl verbouwd tot Dienstengebouw voor zijn personeel. Museum Huis Doorn heeft plannen om in dit gebouw een nieuwe tentoonstelling te realiseren die zich zal focussen op de periode van 1914 tot 1941. In de tentoonstelling zullen de Eerste Wereldoorlog, het Interbellum en de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog centraal staan. Het gebouw biedt ook de mogelijkheid om de educatieve functie van het museum uit te breiden en een breder publiek aan te trekken.

Collectie museum op een vernieuwende manier beleefbaar
Met de presentatie in het Dienstengebouw gaat Museum Huis Doorn een wens in vervulling: meer (educatieve) aandacht besteden aan het Interbellum en daarmee aan de verbinding tussen de twee wereldoorlogen. Het is het enige museum in Nederland dat uitlegt dat WOII een gevolg was van de afwikkeling van WOI.

De provincie Utrecht is van mening dat Museum huis Doorn met de nieuwe tentoonstelling bijdraagt aan het op een vernieuwende manier zichtbaar en beleefbaar maken van Utrechts cultureel erfgoed. Zo kunnen er nieuwe verhalen verteld worden over de collectie waarmee een nieuw publiek kan worden bereikt.

Thumbnail TS 20241122 HuisDoorn Libertum 105

Museum Huis Doorn ontvangt collectie Libertum

Met de overdracht wordt een bijzondere collectie aan het museum toegevoegd. Het gaat om zo’n 1200 collectie- en archiefstukken die voornamelijk betrekking hebben op het Interbellum, en het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Tekenen huurcontract dienstengebouw Huis Doorn 02

Museum Huis Doorn tekent voor de toekomst

Het is officieel: het Dienstengebouw, tot enkele jaren geleden particulier bewoond, wordt toegevoegd aan het areaal van museale gebouwen van Museum Huis Doorn. Op vrijdag 22 november 2024 tekent Museum Huis Doorn het huurcontract voor dit nieuwe tentoonstellingsgebouw met het Rijksvastgoedbedrijf. Het Dienstengebouw was in de tijd dat ex-keizer Wilhelm II in Doorn woonde het onderkomen voor zijn personeel.

HuDF A204 09

Schitterende ballast

Het boek beschrijft de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen in de roerige twintigste en eenentwintigste eeuw.  Onze conservator Cornelis van der Bas leverde een bijdrage aan dit boek en schreef het hoofdstuk ‘Opgevangen en opgesloten’, over gewonden, vluchtelingen en smokkelaars op kastelen in de Eerste Wereldoorlog. Uiteraard mag Huis Doorn in dat hoofdstuk niet ontbreken.