Thumbnail TS 20241122 HuisDoorn Libertum 105

Hans van den Akker (Bestuursvoorzitter Libertum) overhandigt een signaalpistool uit de Tweede Wereldoorlog aan Herman Sietsma (directeur van Museum Huis Doorn)

Museum Huis Doorn ontvangt collectie Libertum

Op 22 november is een gedeelte van de collectie van Libertum, het voormalige Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda, overgedragen aan Museum Huis Doorn. De officiële overdracht vond plaats in Museum Huis Doorn.

Met de overdracht wordt een bijzondere collectie aan het museum toegevoegd. Het gaat om zo’n 1200 collectie- en archiefstukken die voornamelijk betrekking hebben op het Interbellum, en het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Kampuniformen en NSB-memorabilia
In de collectie bevinden zich bijzondere objecten. Zoals kampuniformen  van gevangenen uit WOII, een grote collectie NSB-memorabilia (zoals vlaggen, hoofddeksels, uniformen en documentatie) en replica’s van herdenkingsmonumenten voor WOII. Deze collectie stelt Museum Huis Doorn in staat om de roerige gebeurtenissen tussen beide wereldoorlogen goed te presenteren.

Nieuwe tentoonstelling ‘1914-1941’
De collectie zal deel gaan uitmaken van de nieuwe tentoonstelling ‘1914-1941’ die Museum huis Doorn plant te maken in het voormalige ‘Dienstengebouw’ op het landgoed. Naast de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en het verhaal van de laatste Duitse keizer zullen de verhalen die het museum vertelt uitgebreid worden met het Interbellum (de periode tussen de twee wereldoorlogen) en de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Het museum vult hiermee een hiaat in het Nederlandse museale bestel.

Het Dienstengebouw waar de nieuwe tentoonstelling te zien zal zijn maakt op dit moment nog geen deel uit van het museum. Het wordt komend jaar gerenoveerd. De verwachting is dat de nieuwe tentoonstelling in de loop van 2026 zal openen voor het publiek.

Het Paviljoen dat naast het Dienstengebouw ligt en waar tot nu toe de tentoonstelling ‘Nederland tijdens WOI’ te zien is, krijgt een nieuwe bestemming. Het zal een ontvangstruimte worden voor onderwijs en groepen, evenals voor evenementen en activiteiten van het museum.

Bezoek-Eppo-Bruins-HuisDoorn

Minister Eppo Bruins bezoekt Museum Huis Doorn

Tijdens dit bezoek heeft de minister kennis gemaakt met het museum, dat bestaat uit het voormalige ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en het tentoonstellingspaviljoen ‘Nederland in de Eerste Wereldoorlog’. Minister Bruins kreeg een rondleiding door Huis Doorn van directeur Herman Sietsma en conservator Wendy Landewé en bezocht het tentoonstellingspaviljoen.