Directeur-bestuurder Herman Sietsma en Hoofd bedrijfsvoering Frank Louhenapessy

Dienstengebouw museum huis doorn

Dienstengebouw museum Huis Doorn 

Inrichting nieuw tentoonstellingsgebouw Museum Huis Doorn stap dichterbij

350.000 euro van VriendenLoterij voor Museum Huis Doorn

Mooi nieuws voor Museum Huis Doorn! De VriendenLoterij verraste het museum in Doorn met een cheque van 350.000 euro. Hiermee is de realisatie van tentoonstellingen in het onlangs gerestaureerde Dienstengebouw een grote stap dichterbij gekomen. Mede dankzij deze toezegging kan dit pand een publieke bestemming krijgen en ingericht worden voor exposities en ontvangsten.

"Fantastisch dat we dit bedrag hebben mogen ontvangen. Ik kijk ernaar uit om de eerste tentoonstelling in het nieuwe Dienstenpand te openen. Hiermee kan een expositiegebouw en daarmee ook toereikende ruimten voor educatie worden ingericht", aldus Herman Sietsma directeur-bestuurder van het museum.

Dienstengebouw maakt museum Huis Doorn compleet

Het Dienstengebouw uit 1838 doet eerst dienst als koetshuis en hooischuur. In 1920 wordt het in opdracht van ex-keizer Wilhelm II in chaletstijl verbouwd tot Dienstengebouw voor zijn personeel. Tot enkele jaren geleden werd het Dienstengebouw nog particulier bewoond.

Het museum wil een nog groter publiek bereiken. De toevoeging van het Dienstengebouw aan de museale presentatie zal helpen om deze ambitie te realiseren. De klimatologische omstandigheden in het Dienstengebouw geven het museum meer mogelijkheden om kunstwerken en objecten van kwetsbare materialen te exposeren.  

 

‘’Dankzij de bijdrage van de VriendenLoterij krijgt het Dienstengebouw een museale inrichting over het Interbellum. Nergens anders in Nederland wordt exclusief aandacht aan deze periode besteed. We zijn trots dat we deze ontwikkeling, dankzij onze deelnemers, kunnen steunen met een bijdrage van 350.000 euro,’’ aldus Jonne Arnoldussen, managing director van de VriendenLoterij.

 

Educatie

Ook krijgt het museum ruimte om op het landgoed meer scholieren en grote groepen te ontvangen. Zo kan het museum haar educatieve functie uitbouwen over het tijdvak van de Eerste Wereldoorlog tot aan de Tweede Wereldoorlog. Museum Huis Doorn is het enige museum dat uitlegt dat de Tweede Wereldoorlog een gevolg was van de afwikkeling van de Eerste Wereldoorlog.  

Met de presentatie in het Dienstengebouw gaat voor museum Huis Doorn een wens in vervulling; meer (educatieve) aandacht besteden aan het Interbellum en daarmee aan de verbinding tussen de beide Wereldoorlogen.

 

134,8 miljoen euro voor cultuur en welzijn in Nederland

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2022 opgeteld een bedrag van 134,8 miljoen euro schenken aan 57 culturele partners en meer dan 3500 clubs en verenigingen.

Munster 1

Regierungspräsident van de regio Münster in Duitsland bezoekt Museum Huis Doorn

Hij werd begeleid door Jacco Pekelder, hoogleraar Nieuwere en Nieuwste Geschiedenis van Nederland aan de Universität Münster.

Duitse geschiedenis in Nederland
De belangstelling van Bothe ging uit naar de geschiedenis van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en zijn verblijf als balling in Doorn (1920-1941). Ook de rol van Museum Huis Doorn in het hedendaagse museale bestel en de positie die het museum inneemt in actuele debatten rondom thema’s als kolonialisme, vluchtelingen en oorlog en vrede hadden zijn belangstelling.

Museum Huis Doorn bekleedt een bijzondere plaats in de Duitse geschiedenis door de bewoning van Wilhelm II die het einde markeert van Duitsland als keizerrijk. De stad Münster op haar beurt neemt een belangrijke plaats in in de Nederlandse geschiedenis, door o.a. de Vrede van Münster in 1648 die een einde maakte aan de 80-jarige oorlog.

Onderwerpen die tijdens de rondleiding aan de orde kwamen waren de relatie van de Duitse keizer en het Nederlandse koningshuis en de daaruit voortkomende verbondenheid met Duitse partnerorganisaties. Ook was de gezamenlijke wens tot samenwerking onderwerp van gesprek.