Wilhelm II in Nederland 1918-1941

Dagboekfragmenten van Sigurd von Ilsemann, de vleugeladjudant van Wilhelm II, geschreven tijdens de ballingschap van de ex-keizer in Doorn.

November 1918: de Eerste Wereldoorlog is verloren en in Duitsland regeert de Revolutie. Keizer Wilhelm II vlucht naar Nederland. Daar brengt hij de rest van zijn leven in ballingschap door.

Sigurd von Ilsemann, Wilhelms vleugeladjudant, blijft al die jaren zijn steun en toeverlaat. Met Pruisisch plichtsbesef maakt Ilsemann notities van Wilhelms denken en doen. Het resultaat is een aangrijpend portret van een gevallen halfgod, hunkerend naar een terugkeer op de troon. Deze editie brengt een nieuwe Nederlandse versie, met de door Ilsemann met veel inlevingsvermogen en melancholie opgetekende dagboekfragmenten. Von Ilsemann beschrijft het leven van de keizer, zijn familie, de staf en personeel op Huis Doorn. 

Het dagboek van Von Ilsemann beslaat de volledige ballingschapsperiode van Wilhelm II: vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog tot aan zijn overlijden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Deze uitgave uit 2015 besteed uitgebreid aandacht aan de historische context en bevat veel onbekend beeldmateriaal. Veertien studenten van de Universiteit Utrecht werkten aan deze uitgave mee.

Verzorgd door Prof. dr. Jacco Pekelder en Drs. Wendy Landewé

€ 32,95

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online