Vorstelijk Verzameld

Overzicht van de foto's van de Duitse keizer Wilhelm II die deel uitmaken van de bijzondere fotocollectie van Museum Huis Doorn.

'Vorstelijk Verzameld' geeft voor het eerst een coherent overzicht van de bijzondere fotocollectie van Museum Huis Doorn. Niet alleen de documentaire waarde van de verzameling maar ook de hoge artistieke kwaliteit van de foto’s wordt belicht.

Een reis door de tijd en over de wereld

Tussen alle voorwerpen die ex-keizer Wilhelm II vanaf 1919 in 64 treinwagons vanuit Berlijn naar Huis Doorn laat komen zitten tientallen albums en duizenden losse foto’s. De foto’s zijn gemaakt tussen 1845 en 1919 en geven een uniek tijdsbeeld. Zij tonen de keizer als publiek persoon – vorstelijk geportretteerd in allerlei uniformen in de studio of bij parades en onthullingen – maar ook in zijn vrije tijd tijdens reizen naar onder meer Noorwegen en Corfu. Dankzij een fotodagboek kunnen wij de keizer bijna dagelijks volgen tijdens de roerig jaren 1914 – 1918. Na 1919 blijft de verzameling groeien door bijzondere schenkingen van familie, vrienden en bewonderaars.  Daaronder bevinden zich foto’s van plekken waar Wilhelm II nooit is geweest, zoals de Verenigde Staten, Chili of de Himalaya.

Ontwikkelingen in de fotografie: stijl en techniek

Het boek laat zien hoe de fotografie zich gedurende een eeuw ontwikkelt, vanaf de uitvinding in 1839 tot het overlijden van Wilhelm in 1941. Vrijwel alle fotografische procedés komen aan bod, van bijzondere gouden daguerreotypieën tot fotomechanische afdrukken. Met de voortgang van de techniek zien wij ook stilistische veranderingen: van de negentiende eeuw, met de stijve staatsieportretten, naar de twintigste eeuw met de snapshots en opmerkelijke standpunten en uitsneden.

auteur: Liesbeth Ruitenberg
232 pagina’s
24x30 cm
genaaid gebonden

€ 29,95

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online