De bijzondere geschiedenis van de Duitse ex-keizer Wilhelm II, die na de nederlaag in WOI de rest van zijn leven in ballingschap doorbracht in Doorn.
Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Deze vestigde zich hier onder druk van de omstandigheden. De nederlaag in de Eerste Wereldoorlog werd in Duitsland gezien als zijn persoonlijk falen en resulteerde in het uitroepen van de Republiek op 9 november 1918. De keizer bevond zich op dat moment in zijn hoofdkwartier in het Belgische Spa.Terugkeer naar Duitsland was onmogelijk.
Op 10 november, ’s ochtends vroeg, staat hij bij Eysden aan de grens van het neutrale Nederland. De regering geeft de hoge gast, na ampele beraadslagingen, toestemming om zich hier te vestigen.
In deze rijk geïllustreerde publicatie van Museum Huis Doorn wordt de geschiedenis van de Duitse ex-keizer en zijn komst naar Huis Doorn uitgebreid belicht. Je vindt in deze gids informatie over de bijzondere kunstcollectie, de authentieke inrichting en het landgoed, compleet met follies en rozentuin.
De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit paleizen in Berlijn en Potsdam. Wilhelm II vulde Huis Doorn, een van oorsprong uit de veertiende eeuw daterende waterburcht, met de inhoud van 64 uit Duitsland meegebrachte treinwagons. Schitterende meubels, schilderijen, zilveren objecten en tapijten maakten het de kasteelheer mogelijk om in zijn kleine 'paleis' naar zijn stand te blijven leven.
Auteur: Dick Verroen
44 pagina's
€ 9,50