bijzonder meubelproject in doorn

Door Wendy Landewé

Iemand die Huis Doorn een warm hart toedraagt, heeft het museum een mooie financiële bijdrage geschonken. Doel van de schenking is een bijdrage te leveren aan de instandhouding van museum en collectie. Met de financiële bijdrage kan een langgekoesterde wens in vervulling gaan, namelijk een betere continue zorg voor de verschillende historische meubelen in het museum. 

In samenwerking met antiekrestaurator Geert Hardeman is het project 'Onderhoudend Onderhoud' opgezet, waarbij kleine reparaties aan meubelen en schilderijlijsten zullen worden uitgevoerd en waarbij de collectievrijwilligers zullen worden bijgeschoold.

Foto 1 onderhoudend onderhoud

Overbrenging van een schrijftafeltje uit de vestibule van Museum Huis Doorn naar het atelier van de meubelrestaurator, afgelopen mei. Foto: Museum Huis Doorn.

Foto 2 onderhoudend onderhoud 1200

Jardinière uit de collectie van Museum Huis Doorn in het atelier van restaurator Geert Hardeman. Foto: Museum Huis Doorn.

Training voor de collectiebeheergroep

Voor de Collectiebeheergroep wordt momenteel een training voorbereid, waarbij Geert Hardeman de vrijwilligers uit deze taakgroep zal leren hoe meubelen in de was te zetten en schades beter te herkennen. Hierdoor kunnen we de komende jaren met onze eigen collectievrijwilligers het periodiek onderhoud aan de meubelen beter vormgeven en de meubelen zo ook zelf beter bestand maken tegen de tand des tijds. Om het project een goede basis te geven, krijgt het museum in het kader van het project ook drie toolkits geschonken, met daarin de materialen speciaal bestemd voor het onderhoud aan de meubelen.

De schenker wil graag anoniem blijven, maar zal goed op de hoogte gehouden worden van alle vorderingen. Huis Doorn is heel erg blij met deze schenking en zal op gezette tijden ook verslag doen van alle werkzaamheden voor 'Onderhoudend Onderhoud' via de social media van het museum.