archiefvondst

Verbouwkosten Huis Doorn 1919-1921

Rondom de aankoop en modernisering van Huis Doorn circuleren in de literatuur twee bedragen; 500.000 gulden voor de koop en 850.000 gulden voor de verbouwing. In totaal dus 1.350.000 gulden. In de documenten in het Utrechts archief is de koop van Huis Doorn goed te traceren. De koopsom was inderdaad 500.000 gulden. De verbouwingen en de aanpassingen in en rond Huis Doorn zijn minder compleet gearchiveerd. 

Wendy Landewé (conservator van Museum Huis Doorn) was vóór de kerst 2022 op Burg Hohenzollern in Duitsland en had nog tijd om daar even in het archief  te grasduinen. Zij vond een verantwoording van de architect voor alle aanpassingen in en rond Huis Doorn. Dit is een geweldige vondst, omdat wij nu kunnen vaststellen hoe hoog de feitelijke kosten waren. Het gaat afgerond om een totaalbedrag van 520.000 gulden.

Specificatie kosten verbouwing

Een paar dingen vallen op. Niet alleen het Huis (door de architect ‘slot’ genoemd) wordt aangepast, maar ook diverse andere gebouwen (waaronder een wasserij met woonhuis). De aanpassingen en inrichting van het Huis kosten uiteindelijk 160.000 gulden. De grootste kostenpost is de bouw van het Poortgebouw. De totale kosten hiervan bedragen 240.000 gulden.

In de volgende Nieuwsbrief volgt een uitgebreid artikel over de financiële huishouding van Wilhelm II.

Henk van der Eijk
Rondleider bij Museum Huis  Doorn