Bij de tentoonstelling ‘Leven in een stroomversnelling’, Nederland na de Eerste Wereldoorlog is een tentoonstellingsgids uitgegeven.
Het boek geeft een beeld van de tentoonstelling. U vindt er meer informatie over de vertrekken en over de objecten die tijdens de tentoonstelling te zien zijn. Museum Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste keizer van Duitsland, Wilhelm II. Terwijl Wilhelm II in Doorn blijft vasthouden aan een negentiende-eeuwse levensstijl, wordt in Utrecht het Rietveld-Schröderhuis gebouwd. Het contrast kan bijna niet groter zijn! In de grote steden verrijzen bioscopen en de Nederlanders maken kennis met moderne dans en muziek uit de Verenigde Staten.
In Huis Doorn wordt aan de hand van artistieke hoogstandjes en modern design het contrast tussen de smaak van de ex-keizer en de modernistische kunst gevisualiseerd. Delen van het historische interieur worden vervangen door ‘nieuwe’ meubelstukken, toegepaste kunst, gebruiksvoorwerpen en kleding van modernisten uit de jaren 1920–1930. Ondanks zijn afkeer van moderne kunst was de ex-keizer wel een groot voorstander van technologische ontwikkelingen. De opkomst van de elektriciteit in Nederland staat centraal in het tentoonstellingspaviljoen. Hier wordt stilgestaan bij de nieuwe vervoers- en communicatiemiddelen van die tijd en de invloed van de elektrische apparatuur op het huishouden. Het boek geeft een beeld van de tentoonstelling. U vindt er meer informatie over de vertrekken en over de objecten die tijdens de tentoonstelling te zien zijn.
Tekst: Cornelis van der Bas
5,95