Topstukken

Dit jaar worden 13 topstukken uit de collectie van Museum Huis Doorn in de schijnwerpers gezet. Elke zaterdag om 11.00 uur is er een exclusieve rondleiding te boeken waarbij elk van de topstukken wordt besproken! Op deze pagina staat een overzicht van de collectiestukken die voor een deel uit het depot komen en nooit eerder tentoongesteld zijn.

TS 20231124 Topstukken 001

Tsar pushka kanon en fotolijsten

Dit kleine maar zeer waardevolle Tsar Pushka kanon werd eind negentiende eeuw gemaakt door het atelier van Fabergé en is voorzien van details in nefriet, goud en zilver.

De twee versierde unieke fotolijsten van Fabergé bevatten foto’s van Alexei, de zoon van Tsaar Nicolaas II, het petekind van ex-keizer Wilhelm. 

Tsaar Nicolaas II en zijn familie zouden tijdens de Russische Revolutie worden vermoord.

TS 20231124 Topstukken 106

apostellepels in doos

De 12 apostellepels zijn mini kunstwerken op zich. In de steel zit een nis met een tronende Maria met kind. Het uiteinde van de steel heeft een kroonvorm en de scheprand is gedecoreerd met tekst en een figuur van een man.  

Wilhelm II kocht deze lepels waarschijnlijk tijdens zijn jaarlijkse reis naar Noorwegen.

TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 162

dessertborden van Sevres porselein

Drie borden van Sèvres porselein uit 1812 met daarop handgeschilderde cameeportretten van Griekse helden en schrijvers. Gemaakt in de bekende Franse porseleinfabriek uit de 18e eeuw. Uit het Service Iconographique Grec, een servies dat oorspronkelijk uit 122 delen bestond. Het zijn voorbeelden van hoogwaardig vakmanschap en fijn porselein.  

TS 20231129 Topstukken 061

gedenkboek 25-jarig huwelijk

Een gedenkboek ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van keizer Wilhelm II en keizerin Auguste Victoria. En een zilveren medaillon met verlovings- en trouwfoto van het echtpaar.
Door deze objecten samen uit te lichten kan er verteld worden over de complexe relatie tussen de keizer en zijn vrouw en welke verwachtingen er in deze relatie heersten voor Auguste Victoria als keizerin. 

TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 210

tafelbellen & bellenbord

Verzameling tafelbellen en een bellenbord, vormgegeven uit marmer, edelstenen, edelmetalen en email, sommige in Fabergétrant. 

 

Deze kunstzinnig versierde tafelbellen tonen de sociale verhoudingen aan in Huis Doorn, maar ook hoe er werd gecommuniceerd met het personeel.  

TS 20231129 Topstukken 030

Schilderij van kroonprins luise van pruisen

Een schilderij van kroonprinses Luise van Pruisen, een populaire prinses waar nu nog steeds een cultus omheen hangt en die wordt beschouwd als een belangrijk figuur in de Duitse geschiedenis. 

Het portret dat in de Gobelinkamer van Huis Doorn hangt is gemaakt door de bekende 18e eeuwse schilder Tischbein.

in juni volgt meer info over dit bijzondere object
TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 208

foto album nordlandreise 1906

Fotoalbum met fotoreportage van de Nordlandreise, die keizer Wilhelm II maakte in 1906. 

 

De foto geeft de macht en rijkdom waarover Wilhelm II beschikte weer en toont zijn interesse aan voor nieuwe technologische ontwikkelingen.  

In juli volgt meer info over dit bijzondere topstuk
TS 20231129 Topstukken 107

portretten van 2 senegalese krijgsgevangenen

Twee portretten van Senegalese krijgsgevangenen uit de toenmalige Franse kolonie, die meevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze zijn geschilderd door Ernst Vollbehr, een Duitse koloniale schilder.

De portretten belichten een andere kant van WOI, namelijk dat veel soldaten uit de koloniën meevochten maar er voor hen weinig aandacht was na het einde van de oorlog.

in augustus volgt meer info over dit bijzondere topstuk
TS 20231129 Topstukken 115

daguerrotypieën

Van bijzondere waarde zijn de vroege foto’s, de zogenaamde daguerrotypieën (een van de vroegste fotografische technieken) uit de jaren 40 van de negentiende eeuw. Het zijn portretten van ex-keizer Wilhelms vader en zijn tante en ze verkeren in goede staat. Daguerrotypieën zijn erg zeldzaam.

IN september volgt meer info over dit bijzondere topstuk
TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 047

kamerscherm met chinese voorstelling

Dit prachtige zesdelige kamerscherm lijkt uit China te komen maar is in de 18e eeuw in Engeland gemaakt – naar Chinees voorbeeld. Aziatische kunst had in die tijd grote invloed op het Europese interieur.

in oktober volgt meer info over dit bijzondere object
TSF 2004 04 07 0114 zilverenschip

Schip van staat

Dit tafelstuk stelt een groot vikingschip voor. Het is gemaakt van goud en zilver en met kostbare edelstenen en halfedelstenen. Het staat voor het Duitse schip van staat met op het zeil de Duitse adelaar, de Duitse vlag en de wind in de zeilen. Dit symboliseert dat het goed gaat met het Duitse rijk.
Wilhelm II kreeg dit schip voor zijn 25-jarig ambtsjubileum in 1913. Hij was toen 25 jaar keizer.

in november volgt meer info over dit bijzondere object
TS 20231129 Topstukken 098

Jardinières

De twee rijkversierde en sierlijke jardinières in Lodewijk XV-stijl hebben onder andere bloem- en bladmotieven en een verguld bronzen beslag. Aan de bovenkant hebben ze een bak voor bloemen of planten waar hoogstwaarschijnlijk varens in stonden, populaire planten in de Victoriaanse periode

Eén van de jardinières stond op de wereldtentoonstelling die in 1900 in Parijs werd gehouden.

in december volgt meer info over dit bijzondere object
TS 20231129 Topstukken 021

Porseleinen Kroonluchter

Deze porseleinen kroonluchter uit 1765 is versierd met goud verguld brons en olieverf. Dit type kroonluchter werd door Frederik de Grote aan verschillende hoven geschonken: een dergelijke kroonluchter is ook geschonken aan nichtje Wilhelmine, die getrouwd was met stadhouder Willem V.

in december volgt meer info over dit bijzondere object

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online