Schilderij van kroonprinses Luise van Pruise
J.F.A. Tischbein, 1796 

Een schilderij van kroonprinses Luise van Pruisen, een populaire prinses waar nu nog steeds een cultus omheen hangt. Ze wordt beschouwd als een belangrijk figuur in de Duitse geschiedenis.

TS 20231129 Topstukken 030
TS 20231129 Topstukken 033
De cultus van Luise van Pruisen

Op het schilderij is Luise van Pruisen te zien (1776 Hannover - 1810 Hohenzieritz), de dochter van hertog Karl von Mecklenburg-Strelitz en zijn vrouw Friederik. Ze werd geboren als prinses van Hessen-Darmstadt en verloor op vroege leeftijd in 1782 haar moeder en in 1785 ook haar stiefmoeder.  

Ze werd opgevoed door haar grootmoeder Marie Luise Albertine. Op 17-jarige leeftijd in 1793 trouwde ze met de Pruisische kroonprins Friedrich Wilhelm.  

Sierlijk

Luise en haar zus Friederike Luise, die getrouwd was met de broer van de kroonprins, lieten een sierlijke indruk achter op Berlijnse kunstenaars.  

Napoleon Bonaparte

Niet alleen liet Luise een indruk achter op Berlijnse kunstenaars, maar naar het schijnt ook op Napoleon Bonaparte. Hij zou onder de indruk van haar zijn geweest doordat zij tijdens vredesonderhandelingen in Tilsit opkwam voor haar volk en haar man bijstond.

Cultus

Na haar plotselinge dood in 1810 ontstond er rond haar een cultus die nog altijd leeft, zij werd namelijk beschouwd als een vrouw die alle juiste deugden bezat die een goede Pruisische vrouw nastreefde.  

Sfinx

Op het schilderij is ze te zien op een terras versierd met een sfinx. Op de achtergrond komt haar man te paard terug van een militaire parade, gevolgd door twee officieren. In haar rechterhand houdt ze een klein boeket roze rozen vast met oranjebloesem. In de lucht is een regenboog te zien dat een teken van vrede is en een verwijzing naar de politieke situatie destijds. 

TS 20231129 Topstukken 035
TS 20231129 Topstukken 036

De maker

Johann Friedrich August Tischbein kwam uit een Duitse kunstenaarsfamilie en had de bijnaam de ‘Hollandse Tischbein,’ omdat hij de stadhouderlijke familie schilderde. Tischbein werd beschouwd als een van de beste portretschilders van zijn tijd en heeft gestudeerd in Rome en Parijs. Tot aan zijn dood in 1812 was hij directeur van de kunstacademie in Leipzig.  

Vervaardiger: J.F.A. Tischbein (schilder) 
Datum: 1775-1800
Materiaal: canvas, olieverf (techniek)

.

MUSEUM Huis DOORN MAakt WEreldgeschiedenis  persoonlijk

Tickets

Ontdek het museum

Bezoek ons online