Fabergé kanon & Fotolijsten

Fabergé, 1886-1896

Miniatuur van het 'Tsar Pushka' kanon
Dit kleine maar zeer waardevolle Tsar Pushka kanon werd eind negentiende eeuw gemaakt door het atelier van Fabergé en is voorzien van details in nefriet, goud en zilver. 

Fotolijsten met foto van Tsarevich Alexei
De twee versierde unieke fotolijsten van Fabergé bevatten foto’s van Alexei, de zoon van Tsaar Nicolaas II, het petekind van ex-keizer Wilhelm.

TS 20231124 Topstukken 004
TS 20231129 Topstukken 046

Een cadeau van Tsaar Nicolaas II

Wilhelm II kreeg het kanon en de fotolijsten van Tsaar Nicolaas II. 

Willy-Nicky
De objecten tonen de nauwe familiebanden tussen de Russische tsaar Nicolas II en Wilhelm, voordat beide naties tegenover elkaar kwamen te staan in de Eerste Wereldoorlog. In aanloop naar de Eerste Wereldoorlog stuurden ze elkaar nog brieven en telegrammen, hierin noemden ze elkaar soms ‘Nicky’ en ‘Willy’. Deze communicatie staat bekend als de Willy-Nicky correspondentie. 

Ramp voorkomen
Nicholas schreef in juli 1914 aan Wilhelm: “Om te proberen een ramp als een Europese oorlog te voorkomen smeek ik u in de naam van onze oude vriendschap om te doen wat u kunt om te voorkomen dat uw bondgenoten te ver gaan.” Een jaar voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zagen de neven elkaar nog op het huwelijk van de oudste dochter van de keizer, Victoria Louise van Pruisen.

Moord op de Tsaar
Tijdens de Russische Revolutie, op 17 juli 1918, werden Nicolaas en zijn kleinzoon vermoord. Wilhelm was bang dat hem hetzelfde zou gebeuren en vluchtte daarom naar het neutrale Nederland. Het is opvallend dat Wilhelm het kanon en de fotolijsten tijdens zijn ballingschap in huis had staan, want zo werd hij steeds geconfronteerd met de moord op de Romanovs.

TS 20231124 Topstukken 013
TS 20231129 Topstukken 048

Fabergé
Het kanon en de fotolijsten zijn gemaakt in het atelier van Fabergé, welbekend van de Fabergéeieren. Maar ook sieraden, fotolijsten en tafelbellen werden er gemaakt. The House of Fabergé wordt nog altijd geassocieerd als producent van de hoogste standaard. De objecten zijn dan ook zeer kostbaar. De fotograaf is anoniem maar de datering is wel bekend, namelijk juni 1907. 

Tsar Pushka kanon:
Vervaardiger: P.C. Fabergé (atelier), M.E. Perkhin (meester)
Datum: 1886-1896
Materiaal: Nefriet, goud & zilver
Fabergé fotolijsten:
Vervaardiger: Fotograaf (anoniem), P.C. Fabergé (atelier), J.V. Aarne (meester)
Datum: foto’s juni 1907
Materiaal: zilver, glas, emaillen en hout.

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online