Gedenkboek en medaillon met foto’s van Wilhelm II en Auguste Victoria

1906

Een gedenkboek van keizer Wilhelm II en keizerin Auguste Victoria. En een zilveren medaillon met verlovings- en trouwfoto van het echtpaar. 

Door deze objecten samen uit te lichten krijg je een beeld van de complexe relatie tussen het keizerlijke echtpaar en welke verwachtingen er in deze relatie heersten voor Auguste Victoria als keizerin.

TS 20231129 Topstukken 059
TS 20231124 Topstukken 055

Geschenk voor 25 jarig Huwelijk

Het boek was een geschenk van de Noord-Duitse Wagenbouwvereniging aan Wilhelm II en keizering Auguste Victoria voor hun 25-jarig huwelijk.

'Heilzaam werk van het keizerlijk paar'
Het boek is aan het keizerlijk paar geschonken uit dankbaarheid voor het Duitse keizerlijke echtpaar: vanwege het ‘heilzame werk en de creativiteit van het keizerlijke paar’, met name op het gebied van sociale zorg. Maar ook voor de steun die de spoorwagenbouwbedrijven kregen na de economische crisis die Duitsland had getroffen. 

Legendes rond verloving
In het boek worden verschillende onderwerpen besproken, van de sociale zorg die Wilhelm II en Auguste Victoria deden tot aan legendes rondom hun verloving. Het boek is aan hun twee is geschonken, maar slechts één hoofdstuk gaat over Auguste Victoria.  

Nationalistische ondertoon
Over het algemeen heeft het boek een nationalistische ondertoon doordat er veel over Duitsland geprezen wordt en doordat er geschreven wordt dat het volk dolgelukkig was dat het een Duitse vrouw was waarmee Wilhelm ging trouwen.  

Persoonlijke kant
Het medaillon toont een persoonlijkere kant van het keizerlijke echtpaar, doordat het is geschonken door hun twee zonen Adalbert en Auguste Wilhelm. Op de foto’s staan Wilhelm II en Auguste Victoria tijdens hun verloving en huwelijk.

TS 20231129 Topstukken 063
TS 20231124 Topstukken 061
huwelijk Wilhelm II-Topstukken-Huis Doorn

Geschenkboek
Vervaardiger: Noord-Duitse Wagenbouwvereniging 
Datum: 1906 
Materiaal: zilver en papier 

Foto’s Wilhelm II en Auguste Victoria
Opdrachtgevers: Auguste Wilhelm (Auwi) en Adelbert 
Datum: 1906 
Materiaal: Zilver 

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online