Fotoalbum Nordlandreise 1906 met foto’s gletsjer
Th. Jürgensen, 1906

Fotoalbum met fotoreportage van de Nordlandreise, die keizer Wilhelm II maakte in 1906. 

De fotoreportage weergeeft de macht en rijkdom waarover Wilhelm II beschikte en toont zijn interesse voor nieuwe technologische ontwikkelingen.  

TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 190
TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 208
Een cadeau van Tsaar Nicolaas II

De fotografie bevond zich in 1889, ook het jaar dat de eerste Nordlandreise plaatsvond, op een keerpunt: het langzame en moeizame vastleggen van landschappen en mensen maakte plaats voor een snelle en gemakkelijke methode om foto’s te maken met een camera die men in de hand kon vasthouden.  

Handcamera

De handcamera was ideaal voor bergachtig gebied omdat er geen statief nodig was en de camera zodoende gemakkelijk en licht was om mee te nemen. Een van de fotografen die vaker meeging was Güßfeldt, hij zei over de handcamera dat dankzij de korte belichtingstijden ook bij regenachtig en saai weer met succes foto’s konden worden gemaakt. Hierdoor werden foto’s momentopnamen.  

Gletsjer

De gletsjer waar de foto’s zijn gemaakt, is de op een na grootste van Noorwegen en is 370 vierkante meter, het hoogste punt van de gletsjer ligt op 1594 meter. De naam van de gletsjer, Svartisen betekent zwart ijs en het is een oud Noors woord. Het gletsjergebied neemt helaas door klimaatverandering significant af.   

Macht en rijkdom

Daarnaast toont dit album Wilhelm zijn interesse aan voor reizen. Het zegt iets over zijn macht en rijkdom, doordat hij zo’n reis naar de gletsjers in Noorwegen kon maken.   

TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 208
TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 190

Fotograaf

De foto’s in dit album worden toegeschreven aan fotograaf TH. Jürgensen uit Kiel. Het is bekend dat hij een vaste gast was tijdens de Nordlandreise.

Informatie over fotoalbum

Vervaardiger: Maker album onbekend. Fotograaf was TH. Jürgensen 
Datum: In juli 1906 vond de reis plaats 
Materiaal: Album is van schapenleer, de foto’s zijn geplakt op kartonnen bladen 

.

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online