Dessertborden van Sèvres porselein met camee-portretten

J.M. Degault (portrettist) & Sèvres, 1812-1814 

Je ziet drie borden van Sèvres Porselein, met daarop handgeschilderde cameeportretten van Griekse helden en schrijvers. De borden zijn onderdeel van het Service Iconographique Grec. Hoogwaardig vakmanschap van fijn porselein.

TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 150
TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 160

Nooit teruggebrachte voorbeeldstukken

In 1814 zijn deze drie borden naar Berlijn gebracht voor de Königliche Porzellan Manufaktur (KPM) in Berlijn, de porseleinfabriek van de keizer, zodat Gottfried Wilhelm Völcker, een van hun portrettisten, de borden kon kopiëren voor KPM.  

De borden werden gebruikt als voorbeeldstukken, voor schilders van de KPM. Ze zijn echter nooit teruggegeven, de reden hiervoor is niet bekend.  

Diplomatieke geschenken
Porselein van Sèvres werd gemaakt voor het Franse hof, maar was zowel voor de koning als voor andere hooggeplaatste hovelingen en dienden vaak als diplomatieke geschenken. Dit wijst op de intieme band die bestond tussen porselein en de koninklijke macht van Frankrijk.  

122 stuks
De drie sierborden zijn onderdeel van een servies dat bestond uit 122 stuks, waarvan 72 borden. Deze 72 borden waren gemaakt in dezelfde stijl, namelijk iconographique grecque. De opstelling van het servies, moest een zekere absolute macht uitstralen naar de gasten.  

Het servies is over de hele wereld verspreid, een sierbord is te vinden in het Metropolitan Museum, maar ook veel onderdelen zijn in privécollecties opgenomen. 

TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 162
TS 20231111 ObjectVanDeMaand HuD 174

Marie Degault en Sèvres
Porselein van Sèvres werd gemaakt voor het Franse hof, maar was zowel voor de koning als voor andere hooggeplaatste hovelingen en dienden vaak als diplomatieke geschenken. Jean-Marie Degault (1765- na 1817 gestorven) was werkzaam als portrettist bij Sèvres. 

Vervaardiger: J.M. Degault (portrettist) & Sèvres (porseleinenfabriek) 
Datum: 1812-1814 
Materiaal: Porselein  

MUSEUM Huis DOORN MAakt wereldgeschiedenis persoonlijk

Tickets

Plan je bezoek

Bezoek ons online