Bibliotheek Museum Huis Doorn

MVDG LOGO ZW POS

Rondleiding 'Van keizer tot kamergeleerde'

Op woensdag en zaterdag in oktober, 14.00 uur

Duik tijdens de Maand van de Geschiedenis in het persoonlijke verhaal van ex-keizer Wilhelm II en ga mee met de speciale rondleiding. Wat had een gevallen keizer nog in te brengen op het wereldtoneel op het gebied van wetenschap en techniek? 

Ex-keizer Wilhelm II van Duitsland had een grote belangstelling voor wetenschap en techniek. Als keizer was hij op deze gebieden vooruitstrevend en had hij grote impact. Maar wat kon hij nog betekenen toen hij, onttroond en wel, in ballingschap in Doorn leefde? Ontdek het tijdens de bijzondere rondleiding door zijn voormalige landhuis, waaraan na zijn dood nauwelijks meer iets is veranderd.

Een vooruitstrevende vorst op technisch gebied
Wilhelm II is op technisch gebied een vooruitstrevende vorst. Uitvindingen als elektriciteit, radio’s, auto’s, treinen en vliegtuigen hebben zijn grote interesse. Verschillende tijdgenoten zijn verrast door de grote technische kennis van de keizer:

Men is iedere keer weer verbaasd over de ongewone belangstelling die de keizer heeft voor alle moderne ontwikkelingen. Vandaag zijn het radiumstralen, morgen opgravingen in Babylonië, dan weer één of ander wetenschappelijk onderzoek en tot slot ook de ontwikkeling van de machinetechniek. Hij houdt zich intensief bezig met de overstap van zuigermotoren naar turbines.

Modern comfort
In het begin van Wilhelms regeringstijd is elektrisch licht in de Europese paleizen nog geen vanzelfsprekendheid. Maar Wilhelm zet in op het snel elektrificeren van het Berlijnse Stadtschloss. In 1890 zijn er al 2.137 gloeilampen in het paleis aangebracht. Maar het duurt nog tot 1906 voordat het woongedeelte van de keizer, inclusief de kamers van zijn hofhouding en bedienden, van elektrisch licht is voorzien.

Zijn Stadtschloss was ook voorzien van een extern aangebrachte personenlift, die eerst mechanisch en later hydraulisch werd aangestuurd. Wilhelm zorgt ervoor dat de lift wordt aangepast aan de nieuwste veiligheidsnormen; hij laat de oude lift vervangen door een elektrische.

Mecenas voor wetenschappers
Tijdens zijn keizertijd, maar ook daarna, treedt Wilhelm II op als mecenas voor zowel wetenschappers als wetenschappelijke instituten. Hij helpt zo de wetenschap vooruit. Hij was bijvoorbeeld voorzitter van de DAG, Deutsche Arbeitsgemeinschaft, een archeologische cultuurhistorische studiegroep waarbij wetenschappers aangesloten waren, die hiervoor door hem werden uitgenodigd.

Technische snufjes in Huis Doorn
Als Wilhelm in 1920 in Huis Doorn komt wonen, laat hij ook dit huis uitrusten met de laatste snufjes op technisch gebied. Zo is er een lift, een ijskast en elektrische verlichting en zijn er (olie)kacheltjes. Door de ingebruikneming van deze huishoudelijke hulpmiddelen droeg hij bij aan de verspreiding en de toepassing van deze nieuwe technologieën.

Rondleiding 'Van keizer tot kamergeleerde'
De speciale rondleiding 'Van keizer tot kamergeleerde' vertelt het verhaal van een vooruitstrevende vorst op technisch gebied, die nadat hij naar Nederland gevlucht was opeens alleen nog op kleine schaal kon opereren. De rondleiding voert langs bijzondere objecten in Huis Doorn, die een inkijk geven in een het leven van een gevallen keizer en wat hij op kleine schaal toch nog kon betekenen voor de wetenschap en techniek.

Praktische informatie

  • Data: de rondleiding is iedere woensdag en zaterdag in oktober te volgen: 4, 7, 11, 14, 18, 21, 25 en 28 oktober.
  • Tijdstip: 14:00 — 15:00
  • Kosten: € 12,- voor volwassenen en € 6,50 voor kinderen van 7 t/m 18 jaar. Houders van een Museumkaart en kinderen tot 7 jaar gratis
  • Tickets: Reserveer je ticket via huisdoorn.nl



TS 20180712 HuisDoorn Vertrekken 42

Collegetour, twee lezingen

In het najaar organiseert Museum Huis Doorn twee lezingen. ´De handelsreiziger van de Nederlandse Cocaïnefabriek´ door Conny Braam en ´Porselein in Huis Doorn´ door Thera Coppens.

20230825 111923

Familierondleiding

Senta, de teckel van de keizer, staat centraal in deze rondleiding. Welke avonturen beleefde Senta? Vul het Senta Doeboek in en als je alle vragen goed hebt krijg je een prijsje.

Rondleiding 'Van keizer tot kamergeleerde'

Duik tijdens de Maand van de Geschiedenis in het persoonlijke verhaal van ex-keizer Wilhelm II en ga mee met de speciale rondleiding. Wat had een gevallen keizer nog in te brengen op het wereldtoneel op het gebied van wetenschap en techniek?