Publicatie ´De Keizer en het Derde Rijk´

De Universiteit van Münster schrapt Wilhelm II uit haar naam

De Universiteit van Münster draagt officieel de naam Westfälische Wilhelms-Universität Münster. Zij is vernoemd naar keizer Wilhelm II, tijdens wiens bewind de Koninklijke Academie tot universiteit werd verheven. Omdat de laatste Duitse keizer een historisch beladen persoon is, heeft de universiteit besloten de naam van Wilhelm II te schrappen.

De universiteit gebruikt vanaf heden de naam Universität Münster. Voor de naamwijziging wijst de universiteit onder andere op antisemitische uitspraken van Wilhelm II, de onder zijn bewind gepleegde genocide op de Herero en Nama in Zuidwest-Afrika (het huidige Namibië) en de contacten tussen de keizerlijke familie en de nationaalsocialisten in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Museum Huis Doorn, ballingsoord van Wilhelm II, besteedt met diverse evenementen en tentoonstellingen aandacht aan de controversiële reputatie van de ex-keizer.  Het is de taak van het museum om de bezoekers en scholieren steeds juist en onafhankelijk hierover te informeren. De betrokkenheid van ex-keizer Wilhelm ll en zijn familie bij de opkomst van het nationaalsocialisme is drie jaar geleden op initiatief van Museum Huis Doorn, samen met de Universiteit Utrecht, beschreven in de publicatie ‘De Keizer en het Derde Rijk’ (https://www.huisdoorn.nl/webshop/de-keizer-en-het-derde-rijk/). Prof. dr. Pekelder, tegenwoordig hoogleraar moderne en nieuwste geschiedenis van Nederland aan de Universität Münster, is hoofdauteur van deze publicatie. Momenteel doet Museum Huis Doorn met de Universiteit Utrecht onderzoek  naar de rol van Wilhelm II bij misstanden in de Duitse koloniën.

De verhalen maken duidelijk dat er achter de pracht en praal in het ballingsoord van Wilhelm II in Doorn soms een beladen geschiedenis schuilgaat. Het is de taak van Museum Huis Doorn om deze verhalen te vertellen en nieuwe generaties te informeren en te waarschuwen.

J.J. Kändler, hop, collectie Museum Huis Doorn. 02045

Match, 1 op 1 met het Rijksmuseum

Topstuk van Rijksmuseum binnenkort te zien met topstuk van Museum Huis Doorn. Deze zomer tonen twaalf musea een topstuk uit het Rijksmuseum zij aan zij met een topstuk uit de eigen collectie. In elke provincie een perfecte match – een intieme ontmoeting van twee meesterwerken. Van persoonlijke portretten en aangrijpende scènes tot huiselijke taferelen en een liefdeskoppel.