Kamerscherm museum huis doorn

Bijzonder antiek kamerscherm

Kroonluchter detail museum huis doorn

Detail van kroonluchter

Bijzondere rondleiding: topstukken uit de collectie

januari t/m december

Bewonder de schatten van de laatste Duitse keizer en ga mee met de speciale rondleiding, die wekelijks wordt georganiseerd.

Topstukken in Huis Doorn uitgelicht

In Huis Doorn worden 13 bijzondere collectie-items uitgelicht, waaronder schilderijen, meubels, servies en vroege fotografie. De objecten zijn gekozen om hun bijzondere kunsthistorische waarde, het vakmanschap waarmee ze gemaakt zijn en het persoonlijke verhaal dat ze vertellen. Waarom had ex-keizer Wilhelm deze objecten in zijn bezit en welke betekenis hadden ze voor hem?

Persoonlijke betekenis en wereldgeschiedenis

Maar het blijft niet bij een persoonlijk verhaal: stuk voor stuk zijn de objecten getuige van grote gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis en vertellen ze het verhaal van de sociale, politieke, economische en culturele hoogte- en dieptepunten.

De topstukkenrondleiding neemt je in een vogelvlucht mee langs meer dan 160 jaar Europese (kunst)geschiedenis.

Fabergé en daguerrotypie

Eén van de topstukken is het kleine Tsar Pushka kanon dat eind negentiende eeuw gemaakt werd door het atelier van Fabergé. Het is een waar kunstwerk voorzien van veel details in nefriet, goud en zilver. Ook toont het museum twee prachtig versierde fotolijsten van Fabergé te zien, met daarin foto’s van Alexei, de zoon van Tsaar Nicolaas II, het petekind van ex-keizer Wilhelm. De objecten tonen de nauwe familiebanden tussen de Russische tsaar en Wilhelm voordat de beide naties tegenover elkaar kwamen te staan in de Eerste Wereldoorlog. De moord op Nicolaas en zijn petekind tijdens de Russische Revolutie had grote impact op Wilhelm en was bepalend voor sommige van zijn (politieke) keuzes.

Van bijzondere waarde zijn ook de vroege foto’s, de zogenaamde daguerrotypieën (een van de vroegste fotografische technieken) uit de jaren 40 van de negentiende eeuw. Het zijn portretten van Wilhelms vader en zijn tante en ze verkeren in goede staat.

Naast deze collectie-items zijn er o.a. schilderijen, bijzondere zilveren lepels, vergulde sierborden, en een prachtig gedetailleerd kamerscherm met Chinese voorstelling te zien.

Praktische informatie

De topstukken rondleiding duurt ca. een uur en vindt elke zaterdag om 11.00 uur plaats. Reserveer je tickets via huisdoorn.nl/tickets

Meer informatie
Benieuwd? Lees hier alvast meer over de topstukken!

Munster 1

Regierungspräsident van de regio Münster in Duitsland bezoekt Museum Huis Doorn

Hij werd begeleid door Jacco Pekelder, hoogleraar Nieuwere en Nieuwste Geschiedenis van Nederland aan de Universität Münster.

Duitse geschiedenis in Nederland
De belangstelling van Bothe ging uit naar de geschiedenis van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en zijn verblijf als balling in Doorn (1920-1941). Ook de rol van Museum Huis Doorn in het hedendaagse museale bestel en de positie die het museum inneemt in actuele debatten rondom thema’s als kolonialisme, vluchtelingen en oorlog en vrede hadden zijn belangstelling.

Museum Huis Doorn bekleedt een bijzondere plaats in de Duitse geschiedenis door de bewoning van Wilhelm II die het einde markeert van Duitsland als keizerrijk. De stad Münster op haar beurt neemt een belangrijke plaats in in de Nederlandse geschiedenis, door o.a. de Vrede van Münster in 1648 die een einde maakte aan de 80-jarige oorlog.

Onderwerpen die tijdens de rondleiding aan de orde kwamen waren de relatie van de Duitse keizer en het Nederlandse koningshuis en de daaruit voortkomende verbondenheid met Duitse partnerorganisaties. Ook was de gezamenlijke wens tot samenwerking onderwerp van gesprek.