sponsorprojecten Museum Huis Doorn

De Vrienden van Huis Doorn hebben de volgende drie projecten financieel mogelijk gemaakt.

restauratie stoelen rookkamer

De stoelen in de Rookkamer van Museum Huis Doorn zijn al jaren in slechte toestand.  De lederen bekleding is uitgedroogd en de ophanging van de zitting onderaan de stoelen is in zeer slechte staat.

Het is lastig om een restaurator te vinden die deze set stoelen kan restaureren. Wij willen namelijk liever geen onderdelen vervangen, om de authentieke staat van deze meubelen zo veel mogelijk te behouden.

Via de conservator van de Burg Hohenzollern hebben we contact gelegd met een Duitse restaurator, wiens werk wij ook hebben gezien. Deze meneer Golle zal binnenkort één van de stoelen in de rookkamer in zijn atelier onderzoeken en komen met een prijsopgave voor restauratie van het leer en de ophanging van de zitting.

Na de voorbereidingen in 2023 zullen we in 2024 alle zes de stoelen in de rookkamer laten restaureren, zodat deze meubelen weer goed door ons kunnen worden behouden en beheerd.

TS 20180627 VertrekkenHuisDoorn 7
Kamerscherm

restauratie kamerscherm

In januari 2024 start Museum Huis Doorn met een Topstukken-rondleiding. Eén van de topstukken, die we gaan tonen, spreekt enorm tot de verbeelding, maar is helaas in slechte staat. 

Het gaat hierbij een kamerscherm van goudleer, beschilderd met Chinoiseriemotieven door de Engelse schilder George Footman. Het scherm is gedateerd rond 1760 en heeft gestaan in het Berliner Stadtschloss, in de privévertrekken van Wilhelm II.

Voor het herstel zijn op dit moment offertes opgevraagd.

Het project ‘Onderhoudend onderhoud’

In 2023 is het museum gestart met het project ‘Onderhoudend onderhoud’. Het doel van dit project is een aantal meubelen door meubelrestaurator Geert Hardeman te laten restaureren en vervolgens voor te bereiden op periodiek onderhoud door onze eigen Collectiebeheergroep.

Daarvoor leren leden van deze taakgroep om meubelen in de was te zetten. Een eerste serie meubelen is inmiddels gerestaureerd en klaar voor het vervolgtraject.

Heel graag wil Museum Huis Doorn dit project ook in 2024 vervolgen en meer meubelen laten restaureren en voorbereiden op de toekomstige onderhoudsrondes door museummedewerkers zelf. Hiervoor worden momenteel enkele meubelen geselecteerd uit het depot, die hun historische standplaats terug moeten krijgen, na de interieurrestauratie van het hoofdhuis, in de gereconstrueerde Maarschalkskamer. Een prachtig meubel dat nu naar het tijdelijke atelier van Geert Hardeman in de Maarschalkskamer wordt verhuisd, is het originele bureau dat werd gebruikt door de hofmaarschalk. Ook de restauratie van de tweede jardinière, ooit gemaakt voor een Wereldtentoonstelling en in het bezit gekomen van Wilhelm II, staat op onze wensenlijst.

De twee jardinières uit ca. 1890-1900, beide vervaardigd door C.H. Preetz, behoren, net als het hierboven beschreven kamerscherm, tot de geselecteerde collectiestukken voor de nieuwe Topstukkenrondleiding.

Tafeltje