Geopend op
Dinsdag t/m Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag en Zondag 12 - 17

header-1

Het personeel

Het Personeel van de Keizer

Web_personeel

De keizer had in Huis Doorn nog altijd een imposante, doch ernstig geslonken hofhouding. Het personeel was gemengd Nederlands en Duits, en naast zijn vleugeladjudant Sigurd von Ilsemann werkten er tussen zijn aankomst en zijn overlijden verscheidene andere adjudanten, waaronder Ulrich von Sell, de vermogensbeheerder van keizer Wilhelm II. In het dagboek komt het dagelijks leven van de keizer, maar ook zijn hofhouding, goed naar voren.  

Het personeel had verschillende taken, maar ze blijkt echter ook een belangrijk sociale functie te hebben. De keizer wilde weinig alleen zijn en zocht gezelschap bij zijn dagelijkse bezigheden als houthakken en ’s avonds praten over politiek. De keizer was veeleisend tegenover zijn personeel en bij het avondlijke samenkomen vochten volgens Von Ilsemann's aantekeningen bijna alle heren van dienst ‘telkens weer tegen het indutten’. Hiernaast hielden de adjudanten het ‘thuisfront’ in de gaten en namen ze elke dag uitgeknipte krantenartikelen met de keizer door. 

Een belangrijk aspect van de keizers tijd in Nederland is de manier waarop de keizer blijft geloven in zijn eigen terugkeer en keizerlijke titel. Het personeel reageert hier verschillend op en Von Ilsemann verbaast zich meerdere malen over de manier waarop velen de keizer op dit onderwerp naar de mond praten.