Geopend op
Dinsdag t/m Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag en Zondag 12 - 17

header-1

Dagboek

Dagboek Wilhelm II in Nederland

Web_Huis-Doorn_dagboek_Ilsemann

Von Ilsemann blijft de keizer in ballingschap trouw en houdt gedurende het verblijf in Nederland dagboeken bij. Von Ilsemann beschrijft het leven van de keizer, zijn familie en de staf en personeel op Huis Doorn. Gedeelten van de dagboeken zijn eind jaren zestig van de vorige eeuw in het Duits uitgegeven en naderhand in het Nederlands vertaald. Op 11 november 2015 zijn de dagboeken in een nieuwe vertaling opnieuw uitgegeven.

Het dagboek van Von Ilsemann beschrijft de volledige ballingschapsperiode van Wilhelm II: vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog tot aan zijn overlijden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe uitgave is goed leesbaar voor de moderne lezer door de toevoeging van voetnoten en een uitgebreide inleiding waarin aandacht wordt besteed aan de historische context, verklarende voetnoten en veel nieuw beeldmateriaal

Het boek: Sigurd von Ilsemann, Wilhelm II in Nederland 1918-1941, Dagboekfragmenten verzorgd door Jacco Pekelder en Wendy Landewé, is verkrijgbaar in de museumwinkel en de boekhandel. 

Een groep van veertien geschiedenisstudenten van de Universiteit Utrecht werkte als stageproject aan de heruitgave van de dagboeken van Von Ilsemann. In de dagboeken wordt een veel persoonlijker beeld geschetst van de ex-keizer dan tot nog toe viel te lezen in geschiedenisboeken, krantenartikelen en autobiografieën. De ooit zo machtige heerser blijkt een mens van vlees en bloed te zijn.

De projectgroep aan het woord over de hervertaling van de dagboeken.