Geopend op
Dinsdag t/m Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag en Zondag 12 - 17

header-1

Sigurd Von Ilsemann

Biografie Von Ilsemann

BIOGRAFIE-VON-ILSEMANN

Sigurd von Ilsemann wordt op 19 februari 1884 geboren in Lüneburg, een plaats gelegen nabij de Duitse stad Hamburg. Vanaf zijn tiende levensjaar wordt hij opgeleid tot beroepsofficier. Uiteindelijk wordt hij luitenant. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de contacten tussen de keizer en het leger. In september 1918 wordt hij tot vleugeladjudant van de keizer benoemd.
Von Ilsemann staat na 1918 voor de keuze: met de keizer vluchten naar Nederland en daarbij zijn succesvolle carrière opgeven, of terug naar Duitsland. Hij kiest voor trouw aan de keizer. Von Ilsemann houdt bijna dagelijks dagboekaantekeningen bij over het leven met de keizer in Doorn. In dit dagboek wordt de situatie in Duitsland uitvoerig besproken. Over het motief voor het bijhouden van het dagboek schrijft Von Ilsemann het volgende:
‘Ik heb de afzonderlijke episoden in mijn dagboek vastgelegd om voor de latere geschiedschrijving over deze treurige tijd een waarheidsgetrouwe basis te leggen.’ 

De dagen op Doorn zien er vaak hetzelfde uit voor von Ilsemann: ’s ochtends een morgendienst geleid door de keizer zelf. Vervolgens gaat hij met de keizer in de tuin aan de slag met het vellen van bomen en hierna wordt er verslag gedaan van artikelen uit de internationale pers en boeken. Na het diner zit hij met twee of drie heren, minstens tot 11 uur, meestal echter langer, in de rookkamer te praten over politieke aangelegenheden. Von Ilsemann haalt uit deze bezigheden echter geen plezier. In 1928 noteert hij in het dagboek:
‘Nee, veel plezier geeft het me zeker niet om tien jaar lang elke keer maar weer hout te hakken, hooien en bloemen te plukken of te besproeien.’

De dagen in Doorn slijten en na het overlijden van de keizer in 1941 blijft Von Ilsemann in Nederland. Aan het einde van het dagboek wordt hij echter ziek en is hij veel in Duitsland om te kuren. Na de dood van Wilhelm II vraagt de kroonprins Von Ilsemann als beheerder van het landgoed in dienst van de familie te blijven. In 1952 maakt Von Ilsemann in het poortgebouw van Huis Doorn een einde aan zijn leven.