Geopend op
Dinsdag t/m Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag en Zondag 12 - 17

header-1

Hohenzollern & Oranje

Huis Hohenzollern & Huis Oranje

HD_HuisHohenzollern_HuisOranje

De geslachten Hohenzollern en Oranje zijn al sinds 1646 door huwelijken met elkaar verbonden. Wilhelm II mocht zich als gevolg hiervan Prins van Oranje noemen.

Zowel in de vestibule als in de bibliotheek hangen portretten van Friedrich Wilhelm von Brandenburg (1640-1688), bijgenaamd de Grote Keurvorst, en zijn vrouw Louise Henriëtte van Oranje-Nassau. Friedrich Wilhelm von Brandenburg was de eerste Hohenzollern die huwde met een Prinses van Oranje. Louise Henriette van Oranje was een dochter van Fredrik Hendrik van Oranje, een zoon van Willem van Oranje. In de loop der tijd werden de banden tussen de Hohenzollern en de Oranjes regelmatig door huwelijken bestendigd. Zo hangen in Huis Doorn ook de portretten van stadhouder Willem V van Oranje en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruissen, de zuster van de koning van Pruisen.

Koning Willem I der Nederlanden was ook getrouwd met een Hohenzollern, te weten Frederika Louise Wilhelmina van Pruisen.

Hun zoon Prins Willem Frederik Karel van Oranje Nassau huwde eveneens met een Hohenzollern: Louise Augusta, een dochter van de Pruisische koning Friedrich Wilhelm III.

Ook Willem I’s dochter Wilhelmina Frederika Marianne van Oranje Nassau huwde een Hohenzollern, namelijk Friedrich Heinrich Albert Hohenzollern.

Vanwege de politieke gevoeligheid van het verblijf van Wilhelm II in Nederland heeft Wilhemina hem nooit persoonlijk bezocht. Haar echtgenoot Prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin kwam daarentegen wel af en toe op Huis Doorn. Vanaf 1918 reisde hij regelmatig naar Duitsland om de mogelijkheden tot de terugkeer van de Kaiser naar zijn Heimat te onderzoeken.

Koningin-moeder Emma von Waldeck Pyrmont (de moeder van Wilhelmina) bezocht de keizer regelmatig.

Ook Juliana (destijds nog prinses) en haar echtgenoot Bernhard van Lippe-Biesterfeld bezochten Wilhelm II een paar keer in Doorn.