Geopend op
Woensdag - Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag - Zondag 12 - 17

header-1

Stage – Organisatie depotverhuizing

Stagevacature Huis Doorn – Organisatie depotverhuizing

HD_Wilhelm_krant

Huis Doorn zoekt een stagiair kunstgeschiedenis of behoud & beheer voor de periode september 2016 t/m december 2017.

Museum Huis Doorn – Plaats van herinnering Eerste Wereldoorlog in Nederland
Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland. De eerste anderhalf jaar logeert hij op Kasteel Amerongen, maar in 1919 koopt hij Huis Doorn. Hij bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941. Hij omringt zich in Doorn met persoonlijke objecten die herinneren aan het verleden. De inrichting van Huis Doorn is namelijk afkomstig uit keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. Schitterende meubels, schilderijen en zilver maken het de vorstelijke asielzoeker mogelijk om naar zijn stand te blijven leven. Ze vormen een decor van Europese allure. Hiertegen speelt zich, in het kleine dorpje Doorn, dagelijks een hofprotocol in zakformaat af. 
Deze keizerlijke residentie in ballingschap is nu een museum. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Het Huis telt drie verdiepingen en 12 vertrekken die allemaal toegankelijk zijn voor het publiek. Naast de collectie in het hoofdhuis beschikt Huis Doorn ook over twee externe depots, organisch en anorganisch, waar de collectiestukken staan opgesteld, die in het hoofdhuis geen vaste standplaats hebben.
Het authentieke karakter van het ensemble (park, huis & collectie) en de geschiedenis van de laatste bewoner Wilhelm II, één van de hoofdrolspelers uit de Eerste Wereldoorlog, maakt het landgoed tot een unieke plaats van herinnering. In het Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog, gelegen naast het hoofdhuis, maakt de bezoeker kennis met het dagelijkse leven in Nederland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Nederland was weliswaar neutraal in de jaren 1914-1918, maar zeker niet afzijdig. Ook ons land kreeg te maken met de gevolgen van deze Grote Oorlog. In het Paviljoen wordt dit verhaal verteld. Naast deze vaste tentoonstelling, belichten tijdelijke presentaties daar thema’s die in het denken en doen rond vrijwel elk gewapend conflict een rol spelen, of dat nu is in het verleden of heden: denk aan vluchtelingenproblematiek, de functie van religie en moraal en de rol van propaganda.

Vacature
Bij Huis Doorn valt een stage altijd in twee delen uiteen:

1 - Meelopen met de conservatoren in de dagelijkse praktijk
Dit ‘meelopen’ houdt onder meer in dat je elke maandag in het museum actief betrokken bent bij de werkzaamheden van onze collectiebeheergroep. Dit is een groep vrijwilligers die de collectie in het museum stofvrij maakt en het zilver poetst op basis van ons eigen ‘Handboek Housekeeping’.
Naast deze wekelijkse routine maak je ook kennis met de voorkomende werkzaamheden van de conservator, zoals het voorbereiden en verwerken van in- en uitgaande bruiklenen en het herinrichten van museale ruimtes. Deze werkzaamheden zullen tijdens de stage plaatsvinden in het kader van een nieuwe, nog in te richten tentoonstelling in het Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog.

2 - Een individuele opdracht
Voor deze stage heeft de individuele opdracht betrekking op de afronding van een grote collectieverhuizing. Momenteel wordt het poortgebouw van Huis Doorn gerestaureerd. In aanloop naar deze restauratiewerkzaamheden is de depotcollectie uit dit pand verhuisd naar het nieuwe organische depot. De komende maanden zal in dit depot intensief gewerkt worden aan de collectieregistratie.
De stageopdracht heeft betrekking op het completeren van de basisregistraties van de verhuisde collectiestukken. Denk daarbij aan registreren van de nieuwe standplaatsen, het opmeten en maken van foto’s van de objecten, het basaal beschrijven van de collectiestukken en het verwerken van al deze gegevens in onze collectiedatabase ADLIB.
Een bijzonder aspect aan deze stage is het samenwerken met vrijwilligers van de collectiebeheer- en collectieregistratiegroep.

Profiel
Huis Doorn roept studenten op om te reageren, die:
- affiniteit hebben met geschiedenis en kunstgeschiedenis,
- affiniteit hebben met historische huizen en hun collecties,
- zelfstandig kunnen werken,
- digitaal vaardig zijn en kunnen omgaan met Adlib of denken dit snel te kunnen leren,
- bereid zijn om samen te werken met vrijwilligers en
- gemotiveerd zijn om veel te leren over het werk achter de schermen van een relatief kleine museumorganisatie.

Huis Doorn biedt geen stagevergoeding. Wel biedt Huis Doorn een uitdagende stageplaats waarbij de student veel verantwoordelijkheid draagt en toegang tot een interessant (kunst-)historisch netwerk.

Contact
Reageren op deze vacature of behoefte aan meer informatie?
Neem contact op met de conservatoren van Huis Doorn Cornelis van der Bas en Wendy Landewé.
Stuur een sollicitatiebrief met cv naar collectiebeheer@huisdoorn.nl

Museum Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
0343-421020