Geopend op
Woensdag - Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag - Zondag 12 - 17

header-1

Stage - Onderzoek naar ‘Storia della Guerre mondiale 1914 – 1918’

Stagevacature Huis Doorn - Onderzoek naar ‘Storia della Guerre mondiale 1914 – 1918’

HD_Wilhelm_krant

Huis Doorn & het coördinatiepunt ‘Eerste Wereldoorlog.nu’ zoekt een student Italiaans/ geschiedenis die onder begeleiding van de conservatoren onderzoek doet naar een Italiaans manuscript over de Eerste Wereldoorlog.

Organisatie: Museum Huis Doorn – Plaats van herinnering Eerste Wereldoorlog in Nederland
Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog (WO1) naar het neutrale Nederland. De eerste anderhalf jaar logeert hij op Kasteel Amerongen bij graaf Aldenburg-Bentinck. In 1919 koopt hij Huis Doorn. Hij bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941. In Doorn omringt hij met persoonlijke objecten die herinneren aan het verleden. De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam.
 
Huis Doorn is nu een museum. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Het Huis telt drie verdiepingen en 12 vertrekken die allemaal toegankelijk zijn voor het publiek. Het authentieke karakter van het ensemble (park, huis & collectie) en de geschiedenis van de laatste bewoner Wilhelm II, één van de hoofdrolspelers uit de Eerste Wereldoorlog (WO1), maakt het landgoed tot een unieke plaats van herinnering.

In het Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog, in de voormalige garage van Wilhelm II, maakt de bezoeker kennis met het dagelijkse leven in Nederland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Nederland was weliswaar neutraal in de jaren 1914-1918, maar zeker niet afzijdig. Aan de hand van verschillende thema’s (mobilisatie, schaarste, smokkelhandel, spionage en de opvang van vluchtelingen) wordt het verhaal verteld over het neutrale Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Naast deze vaste tentoonstelling is er in het paviljoen een ruimte voor wisseltentoonstellingen. In deze wisseltentoonstellingen wordt thema’s belicht die in ieder gewapend conflict een rol spelen, of dat nu is in het verleden of heden: denk daarbij aan vluchtelingenproblematiek, de functie van religie en moraal en de rol van propaganda.

Coördinatieplatform ‘Eerste Wereldoorlog.nu’
In 2014 hebben het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, het Nederlands Openluchtmuseum en Museum Huis Doorn het coördinatieplatform opgericht om in Nederland meer aandacht te vragen voor de Eerste Wereldoorlog. Via de website www.eerstewereldoorlog.nl u worden alle activiteiten gecoördineerd die in Nederland worden georganiseerd in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Vacature
In Huis Doorn is op korte termijn plaats voor een stagiaire op de volgende gebieden: [De werkzaamheden bestaan uit twee onderdelen:]

Onderzoek naar ‘Storia della Guerra Mondiale’
Als plaats van herinnering heeft Museum Huis Doorn de afgelopen jaren een WO1 collectie opgebouwd. Particulieren en collega musea schonken boeken, egodocumenten, prentbriefkaarten, posters, kranten, geïllustreerde tijdschriften, foto’s etc. Deze schenkingen zullen – met de historische bibliotheek van Wilhelm II – de basis vormen van een op te richten documentatiecentrum.

In de bibliotheek van Museum Huis Doorn wordt al decennia een bijzonder manuscript over de Eerste Wereldoorlog bewaard. Het manuscript – getiteld ‘Storia della Guerra Mondiale’ lijkt de basis voor een boek en is samengesteld door Michele Sforza. In het manuscript zitten tekeningen (topografische kaarten en tabellen) die zijn gemaakt door Cataldo Sforza.

In aanloop naar het herdenkingsjaar 2018 wil Museum Huis Doorn graag een onderzoek naar het manuscript starten. Wij zijn de auteurs en waarom hebben zij dit unieke manuscript samengesteld? Hoe is het manuscript in de bibliotheek terecht gekomen?

Een onderzoek naar het manuscript start met een vertaling van de tekst. De vertaling van ‘Storia della Guerra Mondiale’ kan uitmonden in een geannoteerde publicatie van het manuscript (al dan niet digitaal). Het onderzoek kan worden uitgewerkt tot een artikel.

Meelopen bij Museum Huis Doorn en het Coördinatieplatform ‘Eerste Wereldoorlog.nu’.
De activiteiten bestaan o.a. uit doen van onderzoek naar de WO1 boekencollectie van Wilhelm II. Voor het coördinatieplatform moeten er eigen blogartikelen worden geschreven, er moeten gastauteurs worden benaderd en (inhoudelijke) vragen worden beantwoord.

Profiel
Huis Doorn roept studenten op om te reageren, die:
- de Italiaanse taal voldoende beheersen om teksten te kunnen vertalen en nader onderzoek te doen kunnen doen;
- Interesse hebben voor militaire geschiedenis & de Eerste Wereldoorlog;
- goed kunnen schrijven en digitaal vaardig zijn;
- zelfstandig kunnen werken;
- bereid zijn om samen te werken met vrijwilligers.

Huis Doorn biedt geen stagevergoeding. Wel biedt Huis Doorn een uitdagende stageplaats waarbij de student veel verantwoordelijkheid draagt en toegang tot een interessant (kunst-)historisch netwerk.

Contact
Reageren op deze vacature of behoefte aan meer informatie?
Neem contact op met de conservatoren van Huis Doorn Cornelis van der Bas en Wendy Landewé.
Stuur een sollicitatiebrief met cv naar HYPERLINK "mailto:conservator@huisdoorn.nl" conservator@huisdoorn.nl

Museum Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
0343-421020