Geopend op
Woensdag - Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag - Zondag 12 - 17

header-1

Stage - Onderzoek naar ‘protomuseaal bezoek’ – De vroege geschiedenis van Huis Doorn als museum

Stagevacature Huis Doorn - Onderzoek naar ‘protomuseaal bezoek’ – De vroege geschiedenis van Huis Doorn als museum

HD_Wilhelm_krant

Huis Doorn zoekt een student (cultuur-)geschiedenis die o.l.v. de conservatoren onderzoek doet naar het ‘protomuseaal bezoek’ van Huis Doorn.

Museum Huis Doorn – Plaats van herinnering Eerste Wereldoorlog in Nederland
Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland. De eerste anderhalf jaar logeert hij op Kasteel Amerongen, maar in 1919 koopt hij Huis Doorn. Hij bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941. Hij omringt zich in Doorn met persoonlijke objecten die herinneren aan het verleden. De inrichting van Huis Doorn is namelijk afkomstig uit keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. Schitterende meubels, schilderijen en zilver maken het de vorstelijke asielzoeker mogelijk om naar zijn stand te blijven leven. Ze vormen een decor van Europese allure. Hiertegen speelt zich, in het kleine dorpje Doorn, dagelijks een hofprotocol in zakformaat af. 
Deze keizerlijke residentie in ballingschap is nu een museum. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Het Huis telt drie verdiepingen en 12 vertrekken die allemaal toegankelijk zijn voor het publiek. Naast de collectie in het hoofdhuis beschikt Huis Doorn ook over twee externe depots, organisch en anorganisch, waar de collectiestukken staan opgesteld, die in het hoofdhuis geen vaste standplaats hebben.
Het authentieke karakter van het ensemble (park, huis & collectie) en de geschiedenis van de laatste bewoner Wilhelm II, één van de hoofdrolspelers uit de Eerste Wereldoorlog, maakt het landgoed tot een unieke plaats van herinnering. In het Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog, gelegen naast het hoofdhuis, maakt de bezoeker kennis met het dagelijkse leven in Nederland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Nederland was weliswaar neutraal in de jaren 1914-1918, maar zeker niet afzijdig. Ook ons land kreeg te maken met de gevolgen van deze Grote Oorlog. In het Paviljoen wordt dit verhaal verteld. Naast deze vaste tentoonstelling, belichten tijdelijke presentaties daar thema’s die in het denken en doen rond vrijwel elk gewapend conflict een rol spelen, of dat nu is in het verleden of heden: denk aan vluchtelingenproblematiek, de functie van religie en moraal en de rol van propaganda.

Vacature
Bij Huis Doorn valt een stage altijd in twee delen uiteen:

1 - Meelopen met de conservatoren in de dagelijkse praktijk
Dit ‘meelopen’ houdt onder meer in dat je betrokken wordt bij het dagelijkse werk van de conservatoren en de verschillende taakgroepen in het museum. Denk bij dat eerste vooral aan het ondersteunen van de conservatoren bij het afhandelen van bruikleenverzoeken, het beantwoorden van inhoudelijke informatievragen, het beantwoorden van beeldaanvragen en andere inhoudelijke taken.

2 - Een individuele opdracht
Voor deze stage heeft de individuele opdracht betrekking op het doen van onderzoek naar ‘protomuseaal bezoek’ van Huis Doorn. Het gaat dan om het onderzoeken van de vroege geschiedenis van Huis Doorn als museum. Wij weten dat Huis Doorn al kort na de dood van Wilhelm II in 1941 voor het publiek werd opengesteld. Wilde men Huis Doorn bezoeken, dan kocht met hiervoor een kaartje bij het Centraal Museum in Utrecht. Graag komt Huis Doorn meer te weten over deze eerste openstelling van het museum: hoe werd dit vormgegeven en georganiseerd? Wie kwam er op bezoek en wat was er te zien? Zijn er wellicht ook bronnen te vinden die verhalen over de mening van de bezoekers van toen?
Er is divers bronnenmateriaal voorhanden, in Doorn en in het Utrechts Archief.
Het onderzoek kan worden gepresenteerd in de vorm van een artikel of wellicht in de vorm van een multimediale audiotour, geschikt voor mobiel of tablet.
Huis Doorn heeft ook een gerelateerde onderzoeksvraag uitgezet in het kader van een andere, vergelijkbare stageopdracht. De organisatie van een kleine studiemiddag waar beide onderzoeken kunnen worden gepresenteerd, behoort tot de mogelijkheden!

Profiel
Huis Doorn roept studenten op om te reageren, die:
- affiniteit hebben met geschiedenis van de 20ste eeuw,
- goed kunnen schrijven en digitaal vaardig zijn,
- onderzoek willen doen op basis van divers bronnenmateriaal,
- zelfstandig kunnen werken,
- bereid zijn om samen te werken met vrijwilligers,
- gemotiveerd zijn om veel te leren over het werk achter de schermen van een relatief kleine museumorganisatie.

Huis Doorn biedt geen stagevergoeding. Wel biedt Huis Doorn een uitdagende stageplaats waarbij de student veel verantwoordelijkheid draagt en toegang tot een interessant (kunst-)historisch netwerk.

Contact
Reageren op deze vacature of behoefte aan meer informatie?
Neem contact op met de conservatoren van Huis Doorn Cornelis van der Bas en Wendy Landewé.
Stuur een sollicitatiebrief met cv naar collectiebeheer@huisdoorn.nl

Museum Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
0343-421020