Geopend op
Dinsdag t/m Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag en Zondag 12 - 17

header-1

Paviljoen WOI

Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog

PAVILJOEN-NEDERLAND-EN-EERSTE-WERELDOORLOG

De garage van Wilhelm II is in 2014 verbouwd tot tentoonstellingspaviljoen en uitgebreid met een glazen aanbouw. Het Paviljoen is in september 2014 geopend door Prinses Beatrix. In de voormalige garage wordt aan de hand van vijf thema’s ingegaan op de Nederlandse neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de glazen aanbouw worden wisselexposities georganiseerd waarbij de jaren 1914-1918 worden gespiegeld aan actuele ontwikkelingen.

Vanuit historisch perspectief is Huis Doorn gekozen tot dé plaats van herinnering Eerste Wereldoorlog. Huis Doorn speelt ook een coördinerende rol in het platform Herdenken WOI.

Garage
De garage is in 1928 aan de rand van de moestuin gebouwd om onderdak te bieden aan het groeiende wagenpark van Wilhelm II. Een jaar eerder heeft de keizer een nieuwe Mercedes gekocht. Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag (27 januari 1929) krijgt hij van familie en vrienden de klokkentoren naast de garage cadeau. Op de plek van de glazen aanbouw van het paviljoen stond oorspronkelijk de varkensstal van Huis Doorn.