Geopend op
Dinsdag - Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag - Zondag 12 - 17

header-1

Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen

huis-doorn-KASTEEL-AMERONGEN

Stichting Kasteel Amerongen
Vanaf 1977 ontfermt Stichting Kasteel Amerongen zich over dit bijzondere erfgoed. De Stichting zorgt voor het behoud en beheer van het gehele kasteelcomplex; waartoe behalve het ingerichte Huis met een museale collectie, ook de bijgebouwen, het omringende park, grachten, lanen en tuinen behoren. 
Tussen Huis Doorn en Kasteel Amerongen wordt nauw samengewerkt op uiteenlopende terreinen, zowel tussen beide Vriendstichtingen als beheerorganisaties. Beide instellingen liggen binnen de Gemeente Utrechtse Heuvelrug op slechts 10 kilometer afstand, delen eenzelfde geschiedenis en zijn van (inter-)nationale allure! Uitwisseling van kennis en ervaring tussen bestuur, vrijwilligers en medewerkers en in de nabije toekomst ook samenwerking op het gebied van marketing en publiciteit versterken de positie van beide instellingen zowel afzonderlijk als gezamenlijk.

Kasteel Amerongen
Vanaf de 16e eeuw is de bewoningsgeschiedenis van het kasteel verbonden met de familie Van Reede en de familie Bentinck. Beide families zijn bovendien nauw met elkaar verweven en spelen op politiek en militair gebied een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis. In 1673 werd het Kasteel, waaruit Godard van Reede en zijn vrouw Margereta Turnor inmiddels waren gevlucht, door de Franse troepen met takkenbossen in brand gestoken. Onder supervisie van Margaretha wordt er na de verwoesting een nieuw classicistisch huis gebouwd: het huidige kasteel Amerongen. Na de Eerste Wereldoorlog verblijft Wilhelm II als gast van graaf Godard van Aldenburg Bentinck op kasteel Amerongen, voordat hij zich in 1920 definitief op Huis Doorn vestigt.
www.kasteelamerongen.nl