Geopend op
Woensdag - Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag - Zondag 12 - 17

header-1

Rozentuin

Rozentuin

Rozentuin 4

De Auguste Viktoria rozentuin van Huis Doorn is in 1903 ontworpen door de bekende tuinarchitect Hugo A.C. Poortman. In opdracht van Wilhelm II paste kweker Gerardus van Noordt in 1920 het grondplan aan. Hij legt meer nadruk op de symmetrie, waardoor het typische T-vormige grondplan beter tot zijn recht komt. Binnen de gazons en schelpenpaden worden ronde en rechthoekige rozenperken uitgespaard en op de hoeken komen vormgesnoeide buxusboompjes. Ook ontbreken voor een rozentuin kenmerkende elementen niet zoals een pergola, prieel en rozenbogen, evenmin als vazen, tuinbeelden en een zonnewijzer.

Wilhelm laat welgeteld 8.499 rozen aanplanten: struik-, klim- en stamrozen en twee ‘Hochstamm Schirmform’ Rosen. Dat alles in meer dan 40 verschillende soorten en in prachtige kleurnuances.

Een persoonlijke inbreng van de keizer is een perk in de vorm van het IJzeren Kruis, een hoge Pruisische onderscheiding. Het centrale perk is een (verkleinde) kopie van het toenmalige rosarium in de Berlijnse Tiergarten. De tuin is in het voorjaar van 1921 geopend en opgedragen aan de kort daarvoor overleden keizerin Auguste Viktoria.

Na de Tweede Wereldoorlog raakt de rozentuin ernstig in verval. In 1996 is ze gereconstrueerd en wordt sindsdien onderhouden door een groep vrijwilligers, die zich ten doel stelt de tuin in authentieke vorm en oude luister te handhaven.