Geopend op
Dinsdag t/m Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag en Zondag 12 - 17

header-1

Pinetum

Pinetum

Web_Huis-Doorn_pinetum2

Het pinetum is tussen 1932 en 1938 aangelegd in drie fasen. Een pinetum is een collectietuin van naaldbomen in zoveel mogelijk soorten en variëteiten, kleuren en vormen uit alle delen van de wereld. Op het hoogtepunt staan er in het pinetum 400 naaldbomen van 160 verschillende soorten en variëteiten.

Het pinetum komt tot stand door zogenaamde Koniferen-Spende für das Pinetum, schenkingen door vooraanstaande families, onder andere Godard Graaf van Aldenburg Bentinck van Kasteel Amerongen. Wegens geldgebrek vraagt de keizer voor feestelijke gelegenheden als Kerstmis, een financiële bijdrage voor de aankoop van bomen of een schenking in natura.

Het is niet bekend of er een echte wetenschappelijke belangstelling van de keizer aan deze verzameling ten grondslag lag. Wel stelde hij graag gevarieerde collecties van bijzondere planten, struiken en bomen samen. Hij zag het bomenpark als een gelijkwaardige tegenhanger van het in 1928 aangelegde Keizer Wilhelm Rosarium, een rozentuin die naast siertuin ook als een collectietuin kon worden beschouwd. In ieder geval waren de bomen keurig van twee verschillende porseleinen naamplaatjes voorzien: een ovaal plaatje met de soortnaam en variëteit en een rechthoekig plaatje met naam van de schenker.

Na de Tweede Wereldoorlog is het park sterk vereenvoudigd. Ook het aantal verzamelde naaldbomen in het pinetum is drastisch teruggebracht.

De bomen zijn in 2010 gedetermineerd door een groep dendrologen. Het blijkt dat nog 60 verschillende soorten en variëteiten aanwezig zijn, 40% van het oorspronkelijke bestand. Alle bomen hebben nu een nummer dat correspondeert met een namenlijst.