Geopend op
Dinsdag t/m Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag en Zondag 12 - 17

header-1

Park

Park

tuin30

Het park was voor het keizerspaar van doorslaggevende betekenis bij de aankoop van het Huis. Het bood de ex-keizer niet alleen privacy en bewegingsvrijheid, maar ook nuttige lichaamsbeweging. Want de keizer had niet alleen een levendige belangstelling voor tuinieren, maar hield ook van het zelf verrichten van boswerkzaamheden. Hij laat het park voortdurend verfraaien, met onder andere twee rozentuinen en een pinetum. Het werd zijn grote trots.

De tussen 1810 en 1830 aangelegde Engelse landschapstuin is in opdracht van mevrouw Van Heemstra in 1919 aangepast. Onder invloed van tuinarchitect Hugo Poortman kregen formele tuinelementen zoals bloemperken een plaats. De aanleg van Poortman is vandaag de dag nog in contouren aanwezig.

In het park is een aantal ingrepen van Wilhelm II terug te vinden, zoals het pinetum, de naaldbomentuin, grotendeels bijeengebracht door middel van schenkingen. Of het houthok, waar de ex-keizer bij wijze van lichaamsoefening hout zaagde. En niet te vergeten de Auguste Victoria Garten, de naar zijn eerste vrouw genoemde rozentuin. Ontroerend zijn de grafsteentjes voor zijn hondjes in het gazon naast het Huis.

Renovatie
Het park rond het landgoed krijgt de komende jaren een grondige opknapbeurt. Het Rijk trekt 2,8 miljoen uit voor het project. Door de renovatie moet het park weer een fraai geheel worden met lanen, bospercelen en open ruimtes en zijn allure van vroeger terugkrijgen. De renovatie wordt uitgevoerd door het Rijksvastgoedbedrijf, dat in 2010 het beheer van het park en het bos overnam. Het bedrijf start de werkzaamheden eind 2016 en verwacht over ongeveer zes jaar klaar te zijn. Bekijk hier een filmpje over de renovatie.