Geopend op
Dinsdag t/m Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag en Zondag 12 - 17

header-1

Nederland herdenkt in 2018 het einde van de Eerste Wereldoorlog

Nederland herdenkt in 2018 het einde van de Eerste Wereldoorlog

Mobilisatie 1917 2

Nederland herdenkt in 2018 het einde van de Eerste Wereldoorlog

Zaterdag 11 november 2017 is het 99 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend die het einde van de Eerste Wereldoorlog (WO1) markeerde. In 2018 wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog overal ter wereld groots herdacht.

Vier jaar lang maakt de Eerste Wereldoorlog wereldwijd slachtoffers. Hoewel Nederland buiten de strijd blijft, worstelt ons land met vluchtelingen, persvrijheid, mobilisatie, schaarste en de neutralisatie zelf.

Museum Huis Doorn organiseert in 2018 vijf projecten

In Nederland coördineert EersteWereldoorlog.nu alle activiteiten en geeft hiervan een digitaal overzicht. Museum Huis Doorn is in Nederland de plaats van herinnering en is voor het herdenkingsjaar 2018 initiatiefnemer van vijf bijzondere projecten over de betekenis en de gevolgen van WO1.

1. ‘Tastbare herinneringen aan WO1’: documentaireserie over WO1 monumenten in Nederland

Verspreid over twaalf Nederlandse provincies bevinden zich ruim zeventig erfgoedlocaties die herinneren aan de wijze waarop de mondiale Eerste Wereldoorlog Nederland lokaal beïnvloedde. Unieke en onbekende verhalen over geïnterneerden, vluchtelingen, slachtoffers, spionnen en smokkelaars worden uit de vergetelheid gehaald, onderzocht en verfilmd door regionale omroepen, het coördinatieplatform EersteWereldoorlog.nu en Museum Huis Doorn.

2. Living History WO1: stap in de geschiedenis op het landgoed Huis Doorn, 26 en 27 mei 2018

Het laatste weekend van mei vindt op landgoed van Huis Doorn voor de zesde keer het WO1 Living History evenement plaats. Het evenement biedt een historisch en gevarieerd programma voor jong en oud.

Re-enactmentgroepen uit binnen- en buitenland verbeelden het leven van militairen, artsen, verpleegsters en burgers uit de Eerste Wereldoorlog. Infanteristen verrichten exercities, cavaleristen voeren charges te paard uit en in veldkeukens is te zien wat soldaten 100 jaar geleden te eten kregen en hoe hun maaltijden werden bereid.

3. Beeldententoonstelling Oorlog en Vrede in Beeld’, 17 augustus 2018 – 27 januari 2019

Met de tentoonstelling geeft Museum Huis Doorn een overzicht van gebeeldhouwde topstukken die gemaakt zijn naar aanleiding van en in reflectie op beide wereldoorlogen. Twee uitersten komen in de tentoonstelling samen: daadkrachtig verzet en intens verdriet. De kern van de tentoonstelling bestaat uit beeldhouwwerk en grafiek van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz.

4. Symposium Vredespaleis, zaterdag 10 november 2018

Het symposium is een samenwerking tussen het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, de Peace Palace Library en Museum Huis Doorn. Tijdens de bijeenkomst staan gerenommeerde wetenschappers stil bij de actuele en historische betekenis van WO1 voor Nederland. Thema’s die worden besproken zijn; neutraliteit als morele kwestie, het revolutiejaar 1918 en het veranderende veiligheidsdenken, de ontwikkeling van het internationaal recht en de toekomst van het herdenken van WO1 in Nederland.

5. Publicatie ‘Gekroond en onttroond. De Duitse keizer in Nederland’, najaar 2018

Aan de hand van uniformen en militaire en maritieme objecten uit de collectie van Museum Huis Doorn wordt in de publicatie uitleg gegeven over de functies van en veranderingen in de militaire uniformering voor, tijdens en na WO1. In het boek wordt aandacht besteed aan de historische familiebanden tussen de Europese vorstenhuizen, de reizen van Wilhelm II en de door hem zo geliefde keizerlijke marine. Met dit standaardwerk wordt de collectie militaria van Museum Huis Doorn in zijn historische context geplaatst en op unieke wijze ontsloten.