Geopend op
Dinsdag t/m Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag en Zondag 12 - 17

header-1

Kunst

Pracht & Praal

Huis_Doorn_kunst

Om Huis Doorn te kunnen inrichten, kreeg Wilhelm II toestemming een selectie te maken uit de inboedels van zijn vele paleizen in Duitsland. In 1920 werden deze objecten in 59 treinwagons naar Nederland vervoerd. Huis Doorn herbergt daardoor de grootste collectie Duitse kunst en toegepaste kunst buiten Duitsland. Het betreft in totaal meer dan 30.000 objecten. Een deel daarvan is te zien in Huis Doorn, een ander deel ligt in depot.

Wilhelm had een uitgesproken smaak. Van moderne kunst moest hij niets hebben. Hij hield daarentegen veel van de barokke kunst van zijn voorvaderen, zoals Frederik de Grote. De enorme collectie omvat veel zilver en porselein, schilderijen en meubels uit de zeventiende en achttiende eeuw, en laat de verschillende stadia van de barok zien. Zo beschikt Huis bijvoorbeeld over een uitgebreide collectie objecten uit de Rococoperiode.

Zilver

De zilveren voorwerpen zijn met name prachtig tafelzilver, dat te bewonderen valt in de eetzaal, alsmede zilveren pronkschalen, sierbekers, kandelaars, tafelstukken, koffie- en theeserviezen. Een uniek object is de zogenaamde Kaisergabel, een speciaal voor Wilhelm II ontworpen vork, waarmee deze, ondanks zijn gehandicapte arm, toch makkelijk kon eten.

Porselein

De porseleinverzameling omvat zowel porselein uit China en Japan (Imari) als in Europa gemaakt porselein (o.a. Meissen en KPM). Hiervan heeft Huis Doorn koffie-, thee- en eetserviezen, tafelstukken, een kroonluchter, en sierstukken (borden, vazen, schalen, beeldjes).

Om aan de enorme behoefte aan porselein van de Hohenzollern (die 28 paleizen in Duitsland bezaten) te voldoen, kochten zij in 1763 een eigen porseleinfabriek, de Königliche Porzellan Manufaktur (KPM) in Berlijn. Deze was tot het moment van aftreden van Wilhelm II in handen van de Hohenzollern. In de eetkamer van Huis Doorn is de tafel gedekt met een van de twee grote tafelserviezen (Neuosier of Buntbemaltes) van de Hohenzollern. De omvang van deze eetserviezen was enorm (55-delige serviezen in vijf verschillende afmetingen). Een uniek pronkstuk van Huis Doorn is de porseleinen kroonluchter, gemaakt in opdracht van Frederik de Grote. Ook beschikt Huis Doorn over een uitgebreide collectie fraai versierde snuifdozen van diezelfde Frederik de Grote.

Naast het door KPM geproduceerde porselein, bezit Huis Doorn een uitgebreide collectie Meissenporselein. Deze deelcollectie bestaat met name uit serviesgoed, tafelstukken en vazen. Tevens treft men in Huis Doorn aardewerk van Villeroy & Boch en Wedgwood aan.

Schilderijen
In Huis Doorn kunnen schilderijen van bekende schilders uit de barok worden bewonderd. Naast werk van Franse schilders als Nicolas Lancret, Antoine Pesne en Jean Antoine Watteau, zijn er schilderijen van Duitse meesters als Johann Samuel Beck, Johann Philip Bach, Daniel Chodowiecki en Johann Friedrich August Tischbein. Van Chodowiecki is zijn beroemde Wachtparadeschilderij te zien. Maar ook is er een meesterwerk van de Nederlandse schilder Abraham Storck (Slag bij Kijkduin) te zien, gemaakt omstreeks 1860.

Meubels
Huis Doorn laat in zakformaat zien hoe de enorme paleizen van de Hohenzollern in Duitsland waren ingericht en hoe daarin geleefd werd. Er is een enorme verscheidenheid aan sofa’s, stoelen, tafels, commodes, kasten en klokken. Tot de mooiste stukken behoren de met gouden en zilveren beslag en houten inlegwerk (marquetterie) versierde meubelen van Johannes Zwiener en de gebroeders Spindler.