Geopend op
Dinsdag t/m Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag en Zondag 12 - 17

header-1

Tusschen twee Vuren

Tusschen twee Vuren

Web_HUIS-DOORN_VO

Met de hele klas naar Museum Huis Doorn
Voor het voortgezet onderwijs is een educatief pakket beschikbaar dat modulair is opgebouwd. De rode draad van het pakket vormt de tentoonstelling: ‘Tusschen twee Vuren’ over het neutrale Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens een rondleiding door Huis Doorn wordt aandacht besteed aan het leven van de Duitse ex-keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog. Het pakket wordt ondersteund met opdrachten die deels in het landschapspark worden uitgevoerd. Wij ontvangen u graag. Levendiger kan een geschiedenisles niet worden!

De modules kort toegelicht:

 1. Nederland en de Eerste Wereldoorlog
  Bezoek aan de tentoonstelling ‘Tusschen twee Vuren’ in het Paviljoen waarbij de jaren 1914–1918 worden gekoppeld aan de belevingswereld van de leerlingen. In groepen worden de thema’s van de tentoonstelling bekeken:’ Vier jaar paraat’; ‘De publieke opinie’; ‘Hongerlijders en oorlogwinstmakers’; ‘Burgervluchtelingen en geïnterneerde soldaten’ en ‘Rood versus Oranje’. De leerlingen krijgen de opdracht om zich in een historische, Nederlandse persoon te verplaatsen en voor deze persoon een twitteraccount te maken. In de tentoonstelling maken de leerlingen foto’s die zij gebruiken in hun tweets.
 2. Ervaar de Eerste Wereldoorlog
  Uitvoeren van Doe-opdrachten in het landschapspark waarbij de leerlingen zich inleven in smokkelaars, soldaten en vluchtelingen. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld ervaren hoe het is om met een brandcard te lopen of met zware bepakking. Door het aantrekken van een graansmokkelvest en het passeren van de ‘Dodendraad’ wordt stilgestaan bij de risico’s die Nederlandse smokkelaars tijdens de Eerste Wereldoorlog nemen om een extra zakcentje te verdienen. Bekijk een impressie van de verschillende doe-opdrachten.
   

 3. Glorie en ondergang van de Duitse Keizer Wilhelm II
  Rondleiding door Huis Doorn, het laatste woonhuis van de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Het Huis is nog volledig authentiek ingericht. Tijdens de rondleiding ervaren de leerlingen hoe Wilhelm II terugkeek op de Eerste Wereldoorlog. Zijn rol in de oorlog, zijn vlucht naar Nederland en zijn verblijf in Doorn komen aan bod. De Eerste Wereldoorlog is ook een familiedrama: de leerlingen krijgen een beeld van de wijze waarop de vorstenhuizen in het begin van de twintigste eeuw zijn verweven en hoe diverse familieleden tussen 1914–1918 tegenover elkaar komen te staan.


Programma reserveren
Het volledige programma duurt een dagdeel, maar het pakket is modulair opgebouwd uit onderdelen van circa drie kwartier tot een uur. Per onderdeel kunnen we groepen van 10 tot 15 leerlingen ontvangen. Een groep van maximaal 45 leerlingen kan de onderdelen in subgroepen parallel volgen. Grotere groepen zijn in onderling overleg ook mogelijk.

De prijzen per klas (10 tot 30 lln.) voor de diverse onderdelen zijn:
1. Nederland en de Eerste Wereldoorlog                            € 70,-
2. Ervaar de Eerste Wereldoorlog                                      € 20,- 
3. Glorie en ondergang van de Duitse keizer Wilhelm II     € 70,- (inclusief leporello t.w. € 14,50)
Onderdeel 2 kan alleen in combinatie met onderdeel 1 of 3 worden geboekt.

Scholen kunnen in combinatie met een bezoek een leporello/tijdlijn kopen voor € 10,-- (winkelwaarde € 14,50).

Voor het volledige programma, een bezoek aan Huis en Paviljoen inclusief de DOE-opdrachten, geldt een pakketprijs van € 140,-. U kunt de modules boeken via de button 'Reserveren'.