Geopend op
Dinsdag t/m Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag en Zondag 12 - 17

header-1

1914-1918: Nederland in onzekerheid en spanning

1914-1918: Nederland in onzekerheid en spanning

Web_basisond2

Met de hele klas naar Museum Huis Doorn
Voor het basisonderwijs is het volgende pakket beschikbaar:

1914-1918: Nederland in onzekerheid en spanning 
In de voormalige garage van Wilhelm II is de tentoonstelling ‘Tusschen twee vuren’ ingericht over het neutrale Nederland tijdens de Grote Oorlog. In deze tentoonstelling staan de spannende jaren 1914-1918 centraal, waarin Nederland met man en macht probeerde om buiten het oorlogsgeweld te blijven. Nederland bleef vier jaar lang neutraal maar de oorlog had ook grote gevolgen voor ons land.

Wij hebben een educatief pakket ontwikkeld voor groep 8 van het basisonderwijs. Met dit pakket wordt van een bezoek een waardevol leermoment gemaakt. Leerlingen krijgen inzicht in deze onzekere periode. Tijdens het bezoek staan onderzoeken, begrijpen, verbanden leggen en beleven centraal.

De Eerste Wereldoorlog is onderdeel van het geschiedeniscurriculum (Tijdvak van wereldoorlogen, venster binnen de Canon), maar is in Nederland ten onrechte onderbelicht. Een bezoek aan de tentoonstelling is een uitgelezen kans om op een aansprekende manier de Grote Oorlog vanuit Nederlands perspectief te behandelen. 

Het pakket bestaat uit een voorbereidende les (door de leerkracht zelf) en een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens het bezoek kijken de leerlingen gezamenlijk een film (10 minuten) en gaan vervolgens in groepjes aan de slag met een lesbrief en verschillende doe-opdrachten. Er zijn drie lesbrieven (‘mobilisatie’, ‘schaarste, smokkel en spionage’ en ‘vluchtelingen’) beschikbaar. Bij iedere lesbrief hoort een personage die de leerlingen meeneemt terug in de tijd. Het beantwoorden van de vragen uit elke lesbrief duurt ongeveer 10 minuten. De doe-opdrachten zorgen ervoor dat de leerlingen zich goed kunnen verplaatsen in het leven van de Nederlanders 100 jaar geleden en bestaan o.a. uit het smokkelen van graan door de ‘Dodendraad’, het kiezen van dingen die je meeneemt als je moet vluchten en het ervaren hoe zwaar de bepakking van de soldaten in de loopgraven was.