Geopend op
Dinsdag - Vrijdag 13 - 17 
Zaterdag - Zondag 12 - 17

header-1

Dag van het Kasteel

Dag van het Kasteel

800px-Huis_Doorn_-_Poortgebouw_-_7

Huis Doorn neemt ook dit jaar weer deel aan de landelijke Dag van het Kasteel op Tweede Pinksterdag, 5 juni a.s.. Het thema dit jaar is ‘Rondom kasteel en buitenplaats’, een onderwerp waarover ook in relatie tot Huis Doorn veel te vertellen valt!

De parkaanleg rondom het Huis kent een lange geschiedenis, die teruggaat tot de Middeleeuwen, en ook de verschillende bijgebouwen vertellen hun eigen verhaal.

Historische parkwandeling

Op Tweede Pinksterdag is het voor bezoekers mogelijk om onder leiding van een gids deel te nemen aan een parkwandeling. De gids zal vertellen over de interessante geschiedenis van de verschillende deeltuinen op het landgoed van Huis Doorn. Nog altijd zijn op het landgoed sporen zichtbaar van de historische tuinaanleg uit de 18de en 19de eeuw. Veel aandacht is er tijdens de parkwandeling uiteraard ook voor de ontwikkelingen die het park doormaakte in de eerste helft van de 20ste eeuw, toen de laatste bewoner Wilhelm II  zich intensief bezig hield met het groen rondom zijn voorname woning. Ongeveer een uur duurt de wandeling door het parkbos, de rozentuin, de voormalige moestuin en het pinetum.

Verzamelpunt voor de parkwandeling is de historische kapel van Huis Doorn, rechts achter het poortgebouw.

Gerestaureerd poortgebouw

Na de wandeling bestaat de mogelijkheid om o.l.v. de conservatoren een kijkje te nemen in het onlangs gerestaureerde poortgebouw van Huis Doorn. Dit poortgebouw werd in 1920 gebouwd naar een ontwerp van de Amersfoortse architect Pothoven in opdracht van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. In het pand werd het zogenaamde ‘Hofmarschallamt’ gevestigd. De hofmaarschalk had er zijn kantoor en tot aan de dood van de ex-keizer in 1941 verzorgden de ‘Herren von Dienst’ hier de correspondentie en administratie van de ex-keizerlijke huishouding. Tot 2016 bleef het pand vervolgens zonder onderbreking in gebruik als uitvalsbasis voor het behoud en beheer over het landgoed. In het voorjaar van 2017 keren niet alleen de kantoren van de bestuurlijke en museale staf terug naar het poortgebouw. Ook zal een groot deel van het poortgebouw worden herinricht als informatiecentrum, kaartverkoop en studiecentrum. Kenmerkende delen van het historisch interieur zijn tijdens de restauratie in ere hersteld en geven bezoekers nu meer dan voorheen een goed beeld van de historische functie van het pand.

Tijden, prijzen en speurtocht voor kinderen

  • De parkwandelingen vinden plaats tussen 13.00 en 16.00 uur en starten elk hele uur.
  • De prijs voor de wandeling, inclusief bezoek aan het poortgebouw bedraagt € 4,-- p.p. (vanaf 12 jaar).
  • Daarnaast is er voor kinderen een leuke parkspeurtocht “Het geheim van de keizer”! Duur ca. 1 uur. Kosten € 3,50 per kind inclusief een prijsje voor de slimmeriken die het geheim ontrafelen.
  • Ontvangst en kaartverkoop voor dit evenement in de kapel!